Elrajtolt a TCR World Tour 2024-es idénye, a mezőny elsőként az olaszországi Vallelungában, egyben az idei naptár egyetlen európai helyszínén vendégeskedett. Michelisz Norbert pedig az első adandó alkalommal jelezte, hogy a tavalyi bajnoki címe után a mostani szezonban is számolni kell vele.

Remek formában kezdett ugyanis a Hyundai magyar versenyzője, aki a délelőtti időmérő edzésen az utolsó utáni pillanatban happolta el az első rajtkockát: már meglengették a kockás zászlót, amikor Michelisz a célvonalat átszelve az 1:39,249-es idejével csaknem két és fél tizedmásodpercet vert a Lynk & Có-s Yann Ehrlacher-ra, így máris 15 ponttal gazdagodott.

A késő délutáni első futamon azonban nehezebb dolga volt a 39 éves pilótának, a korábbi esőzések után ugyanis száradó, de még nyirkos pályán vágott neki a mezőny a 15 körös távnak. Nem is kapta el jól a rajtot Michelisz, így az első kanyarban Ehrlacher fordult elsőként – azonban nem hagyta meglógni a francia ellenfelét, akitől a harmadik körben vissza is szerezte a vezetést.

Bajnokhoz méltóan kezdte az évet Michelisz 1

Michelisz Norbert magabiztosan húzta be az év első futamát a TCR-világsorozatban. (Fotó: WSC/Fastclick)

Miközben Ehrlacher-t a hondás Esteban Guerrieri kezdte el szorongatni, Michelisz lassacskán növelte az előnyét; végül több mint 1,7 másodperces előnnyel nyerte meg az első futamot. A kétszeres bajnok így győzelemmel indította az idényt, csakúgy, mint 2023-ban, aminek révén 45 ponttal a bajnokság éléről várhatja a folytatást. Michelisz mellé Ehrlacher és Guerrieri állhatott fel a dobogóra.

„Kicsit aggódtam a rajt előtt, már a rajtpozícióm árnyékben volt, így a korábbi eső miatt ott nem volt ideális a tapadás” – nyilatkozta a leintés után Michelisz. „Szerencsém volt azzal, hogy összességében így is jól sikerült a rajtom, és nem veszítettem túl sok pozíciót. Yann jó rajtot fogott, megelőzött, de utána erősebbnek éreztem magamat, és tapadni tudtam rá. Próbáltam tanulmányozni az íveit, majd kivártam a pillanatot, hogy visszatámadhassak.”

Magyar idő szerint vasárnap 14:25-kor a második futammal folytatódik a program Vallelungában, melyet – a fordított rajtrács értelmében – a szezont eddig tökéletesen kezdő Michelisz a tizedik pozícióból, míg Néstor Girolami az élről kezdhet majd.

Bajnokhoz méltóan kezdte az évet Michelisz 2

Az első futam végeredménye