Kísérleti jelleggel jegyvizsgáló nélküli vonatokat indít a MÁV-Start a Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő, S76-os vonalán – közölte a vasúttársaság az MTI-vel.

Az április 7-én, vasárnap kezdődő tesztidőszak és az azt követő kiértékelési folyamat két hónapon át tart, majd várhatóan másik elővárosi és vidéki vonalra is kiterjesztik a kalauz nélküli közlekedést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az érintett szerelvényekre ne kellene jegyet váltani – továbbra is kötelező –, hiszen szúrópróbaszerű jegyellenőrzésekre sort fognak keríteni.

A MÁV-Start a nyugat-európai és néhány térségbeli országban már megszokott újítást a március 1-jén bevezetett tarifa- és kedvezményrendszerrel magyarázza, mivel „jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, ezért nem szükséges az állandó jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon”.

A korszerűsítés miatt azonban az eddiginél több feladat hárul majd a mozdonyvezetőkre, hiszen „rendkívüli helyzet vagy forgalmi okból történő megállás esetén” ők fogják tájékoztatni az utasokat a hangosbemondón keresztül. Ugyanúgy az ő feladatuk lesz, hogy

  • a visszapillantó tükrök és a kamerarendszer segítségével ellenőrizzék az utasok biztonságos fel- és leszállását,
  • a kerekesszék-emelő berendezés kezelésével segítsék a fogyatékkal élő vagy mozgáskorlátozott utasok be- vagy leszállítását,
  • továbbá „a megfelelő ajtóműködés vagy az utastér szemrevételezéssel történő átnézése, egyes utazási komforttényezők (például a beltéri hőmérséklet) ellenőrzése”.

Azt külön kiemelte szombati közleményében a MÁV-Start, hogy az S76-os vonalának állomásain és megállóhelyein van pénztár vagy jegykiadó automata, ahogyan a MÁV applikációjában is lehet jegyet váltani. Aki ezt elmulasztja, és jegy, bérlet vagy érvényes utazásra jogosító okmány nélkül száll fel a vonatra a próbaidőszak első hónapjában, azaz május 5-ig 2600 forintra bírságolják. A későbbiekben 25 ezer forint lesz a pótdíj.