A magyarországi használtautó-piac nem tartozik a leginkább átláthatók közé, nagy számban futnak olyan járművek az utakon, amelyek kilométerórája manipulált. A carVertical legfrissebb kutatásából kiderült, hogy a tekert autók 21 százalékkal drágábban kelnek el, mint amennyit ténylegesen érnek.

Hazánkban még így is jobb a helyzet, mint az Egyesült Királyságban (29%), Olaszországban (29%) vagy Litvániában (25%), ahol a 15 vizsgált ország közül a legmagasabb az átlagos értékhamisítás. A lista másik oldalán Ukrajna (17%), Lengyelország (19%) és Románia (20%) áll. Az ezekben az országokban mért számok azonban még mindig viszonylag magasak, ami azt jelzi, hogy a tisztességtelen gyakorlat egyhamar nem fog veszíteni népszerűségéből.

Ennyivel vernek át, ha tekert órás autót veszel 1

Különböző autómárkák esetében a futásteljesítmény meghamisítása eltérően befolyásolja a jármű értékét. A Mazdák és Daciák értéke 15 százalékkal, míg a Land Rovereké 27 százalékkal is nőhet. Összességében a prémiumautók vásárlói fizethetnek rá legjobban az óratekerésre.