Jogerősen letöltendő börtönre ítélték azt a férfit, aki autók eladásából, cseréjéből próbált jövedelmet szerezni, de a vevőit többször is megtévesztette – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék az MTI-t.

A vádlott 2020 őszén határozta el, hogy kocsik eladásával és cseréjével próbál javítani az anyagi helyzetén. Először 300 ezer forintért kínált eladásra egy Škoda Fabiát, amit egy nő meg is nézett, majd a vételáron felül még 20 ezer forintot adott, hogy a férfi a nevére írassa az autót. A vádlott azonban ígérete ellenére nem jelentkezett, csak hitegette a sértettet a visszafizetéssel – az autót közben a nő tudta nélkül egy harmadik személynek adta el 100 ezer forinttal olcsóbban.

2021 nyarán egy Honda Jazz hirdetésére jelentkezett azzal, hogy két kocsit adna cserébe a 673 ezer forintért kínált járműért. A Honda eladója ki is választotta az egyiket azzal, hogy a műszaki vizsgát a vádlott rendezi, addig pedig használatba kapja a másik autót. A sértett az autóját a törzskönyvvel, a két kulccsal, valamint a vizsgára szánt 42 ezer forinttal átadta a vádlottnak, aki elhajtott a helyszínről. Csak ezután vette észre a vevő, hogy a cserébe kapott kocsi műszakija régen lejárt, a tulajdonosa pedig nem is a vádlott, aki később elérhetetlenné vált, a Hondát pedig eladta.

Nem sokkal ezután a férfi egy Mazdát hirdetett meg eladásra, amire egy vevővel előszerződést kötött 130 ezer forint foglalóval, vállalva a műszaki vizsgáztatást is. A vádlott ezúttal is csak hitegette a vevőt, akinek mindössze 40 ezer forintot utalt vissza, azonban az autót 260 ezer forintért másnak adta tovább.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat már az előkészítő ülésen bűnösnek mondta ki három rendbeli – ebből egy nagyobb kárt okozó –, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, illetve eltiltás hatálya alatti járművezetés vétségében is.

A bíróság másfél év börtönre ítélte a férfit, valamint nyolc hónapra eltiltotta a járművezetéstől, de 320 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben, valamint kötelezte 805 ezer forint kár megtérítésére.

A jogerős ítéletben kiszabott másfél éven felül a férfinak további két évet kell börtönben töltenie, mert a Kőszegi, illetve a Veszprémi Járásbíróság korábban más ügyek miatt egy-egy év büntetést szabott ki rá.