Az Európai Unió 2022 nyarától minden új fejlesztésű típus, 2024 nyarától pedig minden újonnan gyártott jármű számára kötelezően előír egy sor olyan járműbiztonsági rendszert, amelyek elsősorban a gyalogosok és kerékpárosok hatékonyabb védelmét szolgálják.

Biztonságosabbak lesznek a Daciák 1

A Dacia új generációs típusai – a Spring, valamint a hamarosan érkező, új Duster – teljesítik a GSR II előírásokat, a régebbiek – a Sandero, a Sandero Stepway, a Jogger és a Logan – viszont nem. Áprilistól ezért átfogó modellfrissítésen esnek át ezek a típusok, hogy a 2024 júliusában lejáró határidőre már rendelkezzenek a számukra előírt rendszerekkel.

Biztonság

Essential felszereltségi szinttől kezdődően minden Daciában lesz tehát a baleseti körülményeket rögzítő fekete doboz, jelzőtábla-felismerő funkció a sebességhatár túllépésére figyelmeztető jelzéssel, sáv elhagyására figyelmeztető, illetve azt megakadályozó rendszer, a vezető éberségét felügyelő funkció, a hátsó parkolósegéd, az eső- és szürkület-érzékelő, a gyalogos és kerékpáros gázolását megelőző, fejlett vészfékező rendszer, valamint a vészfékezésre figyelmeztető rendszer.

A műszerfalról, a My Safety panelről bizonyos vezetőtámogató funkciók kiiktathatók lesznek, azonban az autó ismételt indításakor azok újból aktiválódnak.

Biztonságosabbak lesznek a Daciák 15

További biztonsági újdonság, hogy az első és hátsó szélvédőn Rescue QR-kódot helyeznek el, aminek beolvasásával a tűzoltók a mentést gyorsító információkhoz juthatnak az adott típusról.

Extra funkciók

A kötelező biztonsági frissítéseken túl kényelmi és esztétikai ráncfelvarrásra is sor kerül. Elöl és (opciósan) hátul USB-C töltőportok jelennek meg, valamint a Jogger már Essential kivitelében kínál kézi vezérlésű klímát.

A környezetvédelem terén is tesz egy lépést a Dacia: 2024-től a teljes formátumú, 400 oldalas kézikönyv helyett csak egy 32 oldalas kivonat lesz az autókban, a hiánytalan dokumentum online olvasható el az interneten vagy a My Dacia alkalmazáson keresztül. Aki kézbe szeretné fogni a könyvet, külön megrendelheti azt kereskedőjétől.

Biztonságosabbak lesznek a Daciák 16

Újdonság a Jogger hibrid modelleken az a funkció, amely legalább 70%-on tartja az akkumulátor töltöttségi szintjét, hogy emelkedőhöz érve segíteni tudjon a villanymotor. A funkciót nem a GPS vezérli, hanem gombnyomásra aktiválódik.

Szintén a Jogger hibrid újdonsága lesz a vadonatúj Dusteren látott, 7 colos  digitális műszeregység.

Megjelenés

Modelltől függően különböző kéttónusú, illetve részlegesen csiszolt könnyűfém keréktárcsák jelennek meg a kínálatban. Szintén bővül a színválaszték: a Sandero Stepway Safari Beige homokszín fényezést kap, továbbá minden modellhez elérhető lesz a korábban korlátozott cédruszöld (Extreme modellek) és palaszürke (Jogger) szín.

Biztonságosabbak lesznek a Daciák 17

Emellett a Jogger és a Sandero Stepway Expression külső tükrei alatt új matrica jelenik meg, ami a márkaembléma mellett a transzfogarasi út GPS-koordinátáit is tartalmazza.

Végezetül a Sandero kínálata egy új felszereltségi szinttel bővül, amelyben a Sandero Extreme kivitel egy csomó tétele megjelenik.