December első napjától lehet megvásárolni a 2024-es éves országos és megyei autópálya-matricákat, amelyek január 1-től érvényesek. Ez a két kategória egyre kelendőbb az autósok körében, az egész évet tekintve is egyre több fogy belőlük: idén már jóval több mint 2,5 millió darab, miközben 2020-ban alig 500 ezret vettek – áll az Autopalyamatrica.hu közleményében.

Ezek többségét az éves matricák január 31-i lejárta előtt veszik meg, sőt egyre többen már a január 1-i érvényességi idő kezdetét megelőzően, a december 1-jén induló elővásárlás során.

Új fizetős utak jövőre, indul a matricák eladása 1

Magyarországon jövőre 230 kilométerrel bővülnek a fizetős útszakaszok, így összesen már megközelítőleg kétezer kilométeres gyorsforgalmi úthálózaton kell e-matricát használni. Várhatóan fizetős lesz teljes hosszában az M0-s, az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig, az M30-as Miskolc észak és dél között, az M6-os Bátaszék és az M6-M60 csomópont közötti részén, az M4-es Jászberény és Abony-észak, illetve Abony-kelet és Szolnok-nyugat szakaszán, valamint az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig.

Új fizetős utak jövőre, indul a matricák eladása 2

Márciustól egynapos matrica is lesz 5150 forintért.