Hétfőn érkezik a Kossuth Lajos térre az ország karácsonyfája, ami mostanáig egy hajdúszoboszlói családi ház kertjét díszítette – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-vel.

Ezáltal a felajánlások közül egy nagyjából 24 méter magas, 80 centiméteres törzsátmérőjű, öttonnás fenyőre esett a választás, amit a katasztrófavédelem szakembereivel, továbbá a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével szállítanak Budapestre.

A fenyőfa szállítása miatt esetlegesen forgalomkorlátozásra és várakozásra kell számítani az utakon, várhatóan vasárnap 16 órától.

A korlátozások következő útvonalat érinthetik:

Hajdúszoboszló – 4-es főút – M4-es autóút – M0-s autóút – M7-M1 autópálya közös bevezető szakasz – XI. Budaörsi út – BAH-csomópont – XII. Alkotás utca – Krisztina körút – Széll Kálmán tér – Margit körút – Bem József utca – Tölgyfa utca – Margit híd – Jászai Mari tér – Balassi Bálint utca – Kossuth Lajos tér.

Az ország karácsonyfájához több évtizedes hagyomány fűződik, nem volt ez másképp tavaly sem, amikor a Vezess egyik olvasója meg is örökítette, ahogyan a Heves vármegyei Apcban kivágott ezüstfenyőt szállították a fővárosban:

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy szeles idő esetén változhat a szállítás időpontja, ugyanis ilyenkor nem biztonságos daruval kiemelni a fát.