2023 végére befutott a Porsche Panamera harmadik generációja, amely a Turbo E-Hybrid változattal debütál. A formatervezőknek kevesebb szerep jutott a modellváltásban, annál több feladata volt a mérnököknek és az informatikusoknak.

A 2024-es verzió alapfelszerelésként kínálja a kétkamrás, kétszelepes légrugózást, amelyhez PASM adaptív csillapítás társul. A két szelep révén külön-külön szabályozható a be- és kirugózás csillapítása, így még sportosabb, vagy még komfortosabb tud lenni az autó. Különösen keresztbordákon és úthibákon lett kényelmesebb a rugózás. Az összkerék-kormányzás feláras extra lesz.

300-zal is megy és kiszűr minden úthibát az új Porsche 1

 

Ha ennél is többet szeretnénk, a Porsche Active Ride aktív felfüggesztés elektromosan működtetett hidraulikus szivattyúkat köt az aktív, kétszelepes lengéscsillapítókra. Így még gyorsabban és intenzívebben szabályozható a csillapítás, ami a Porsche elmondása szerint teljesen kiszűr minden úthibát.

Emellett az autó hossz- és keresztirányú tengelye mentén egyaránt megszünteti a billenéseket – kanyarban az oldaldőlést, gyorsításkor az ágaskodást, fékezéskor a térdeplést. Ehhez a rendszerhez kisebb tömege miatt egy egyszerűbb, egykamrás légrugózás társul, amely álló helyzetben pedig a ki- és beszálláshoz kényelmesebb magasságba emeli az autót.

300-zal is megy és kiszűr minden úthibát az új Porsche 33

Az új Porsche Panamera négy különböző E-Hybrid hajtásláncot kínál; mindegyik erősebb, takarékosabb, és messzebb megy elektromosan, mint elődeik. A most bemutatott Turbo E-Hybriddel kezdődik a forgalmazás: ennek 4.0 V8-as motorját alapvetően átdolgozták; 500 kW (680 LE) a rendszerteljesítmény, a kombinált forgatónyomatéki csúcs  930 Nm. Ezek az értékek 3,2 másodperces 0-100 km/óra gyorsulást és 315 km/óra végsebességet tesznek lehetővé.

A 140 kW-os (190 LE) villanymotort a nyolcfokozatú duplakuplugos sebességváltó házába integrálták, ami mintegy 5 kg-mal csökkenti a hajtáslánc tömegét. A villanymotort egyben a váltó olajkörébe is bekötötték, így javul a hőháztartása, azaz magasabb teljesítményt tud tartósan kifejteni. Az akkumulátor kapacitása 25,9 kWh-ra nőtt, a WLTP sztenderd hatótávolság így eléria  91 kilométert. A fedélzeti váltóáramú töltő immár 11 kW-os, így 159 perc elég a teljes feltöltéshez.

300-zal is megy és kiszűr minden úthibát az új Porsche 34

Szintén a bevezetéstől kezdve elérhetők lesznek a Panamera és Panamera 4 kivitelek. Ezek 2,9 V6-os turbómotorja nagyobb töltőnyomással, megnövelt üzemanyag-szállítással és optimalizált gyújtással érte el, hogy a korábbi 330 helyett 353 lóerős a csúcsteljesítmény, míg a maximális forgatónyomaték 450 helyett 500 Nm. Ezzel a Panamera álló helyzetből 5,2 másodperc alatt éri el a 100 km/óra sebességet, végsebessége 272 km/óra. Az összkerékhajtású Panamera 4 ugyanebből az erőből 4,8 másodperces gyorsulást és 270 km/óra végsebességet hoz ki.

Az új Panamera 5052 mm hosszú, 1937 mm széles és 1423 mm magas (az Executive verzió 15 centivel hosszabb és 5 mm-rel magasabb.) Elöl megnőtt a légbeömlők száma, a rendszámtábla fölötti bevezető rés a nagyobb motorteljesítmény miatt felmerülő hűtéstöbbletről gondoskodik, az oldalablakok módosított vonala szedánosabb kontúrokat eredményez, míg a hátsó szélvédő szélei elvágólag illeszkednek a karosszériához.

300-zal is megy és kiszűr minden úthibát az új Porsche 35

A Porsche Driver Experience vezetői környezet digitális és analóg kezelőszerveket egyaránt alkalmaz, és a vezető tengelye mentén rendezi el az összes fontos kezelőszervet, műszert és kijelzőt. A váltókar a kormánytól jobbra költözött, az üzemmódváltó kapcsoló szintén anélkül elérhető és kezelhető, hogy a vezetőnek oda kellene pillantania.

Opcióként az első utas saját kijelzőt kaphat; a 10,9 colos képernyőn járműadatok, infotainment kezelőszervek, vagy videolejátszó jeleníthető meg – utóbbi menet közben is működik, mert a vezető üléséből nem látható a kijelző képe.

Az utastérben Turbonite és szénszálas környezet fogad, ebben az új színben pompáznak például a középkonzoli kezelőszervek, vagy a középre rendezett fordulatszámmérő óralapja.

A Porsche Panamera teljes körű okostelefon-integrációt kínál, számos funkció és érték vezérelhető, illetve lekérhető telefonról, vagy a hangvezérelt digitális asszisztensen keresztül.

300-zal is megy és kiszűr minden úthibát az új Porsche 37

A Panamera Turbo E-Hybrid fényezett hátsó diffúzorral, valamint szintén karosszériaszínű, szintén speciális kivitelű első köténnyel különbözteti meg magát a széria mezei tagjaitól. A kipufogóvégek sötét bronz krómozást kapnak, felárért központi anyás keréktárcsa is kérhető (mint egyébként a többi Panamerához is.) Csak a Turbo modell alkalmazza az oldalablakok mentén a Turbonite kontrasztos betétet.

Alapfelszerelés a mátrix LED fényszóró,  ami felárért nagyfelbontású (oldalanként több mint 32 ezer képpont) kivitelben is megrendelhető. Ez olyan trükköket tud, mint például a sáv határain belül maradó világítás. A fényszóró akár 600 méterre tud elvilágítani.

300-zal is megy és kiszűr minden úthibát az új Porsche 38

A vezetőtámogató funkciók köre jelentősen kibővült. A sebességhatároló kommunikál a táblafelismerővel, és ha a vezető előre engedélyezte a funkciót, a korlátozáson belül tartja az autó sebességét.

A Porsche InnoDrive adaptív tempomat mellett sávban tartást és kereszteződésben hasznos baleset-elkerülő funkciókat nyújt. Az autó képes elkormányozni az ütközés útjából, a parkolórobot kívülről, okostelefonról vezérelhető (de ha nekimegy valaminek a kocsi, az a te hibád, nem a Porschéé.)

Az új Porsche Panamera már rendelhető, az európai ügyfelek 2024 márciusától kezdve vehetik át autójukat.

300-zal is megy és kiszűr minden úthibát az új Porsche 39