Egy ügyféladatokat elemző rutinvizsgálat nyugtalanító jelenségre hívta fel a figyelmet a Stellantis-csoporthoz tartozó Jeep márkánál: csak Észak-Amerikában nyolc olyan esetről szerzett tudomást a gyártó, amelyben álló helyzetben, lekapcsolt hajtáslánccal gyulladtak ki a Jeep Wrangler plug-in hibrid változatai.

A legmenőbb terepjáróban is veszélyben lehetsz 1

A nyolcból hat autó éppen töltés alatt állt, amikor felcsaptak a lángok, a fennmaradó kettőnél azonban látszólag magától indult be a folyamat. Személyi sérülés nem történt.

A Jeep mintegy 32 ezer ügyfelét szólította fel az USA-ban, hogy haladéktalanul függesszék fel autójuk használatát.

A legmenőbb terepjáróban is veszélyben lehetsz 65
A legmenőbb terepjáróban is veszélyben lehetsz 66

A járműveket márkaszervizbe szállítják, ahol szoftveres vizsgálatnak vetik alá azokat: amennyiben ennek során egy bizonyos hibakód jelentkezik, a gyár költségén kicserélik az autó komplett akkumulátorcsomagját, amely egyébként a hátsó ülések alatt helyezkedik el.

A legmenőbb terepjáróban is veszélyben lehetsz 67

A hiba az Egyesült Államokon kívül majdnem 4000, Kanadában forgalomba helyezett, 2021 és 2024 között gyártott Wrangler 4xe modellt érint, míg az Észak-Amerikán kívüli piacokon valamivel több mint 9000, potenciálisan tűzveszélyes járművel számol a gyártó.

A legmenőbb terepjáróban is veszélyben lehetsz 68