Újabb lépéssel került közelebb a Xiaomi ahhoz, hogy beszállhasson a villanyautó-piacra – adta hírül a Bloomberg. Az okostelefonokról és háztartási eszközökről ismert vállalat a napokban kért újabb engedélyt első autóinak értékesítéséhez, ezzel párhuzamosan pedig az első képeket és információkat nyilvánosságra hozták.

Kész van a mobilgyártó első villanyautója 1

Fotó: Ministry of Industry and Information Technology of China

Kész van a mobilgyártó első villanyautója 2

Fotó: Ministry of Industry and Information Technology of China

Amennyiben zöld utat kap, a Xiaomi első villanyautói – az állami tulajdonú BAIC Group gyártásában – SU7 és SU7 Max néven fognak bemutatkozni, a végsebességük akár a 265 km/órát is elérheti. Hajtásláncuk többféle változatban elérhető lesz: elsőkerék-hajtás esetén 295 lóerős teljesítményre lehet számítani, míg az összkerékhajtású változat 368 lóerőt adhat le.

A 2,66 tonnás szedán hossza 4997 mm, a szélessége 1963 mm, a magassága pedig 1455 – érzékelők nélkül pedig 1440 – mm lesz, a két tengely pedig kereken 3000 mm-re lesz egymástól. Vezetéssegítő rendszereinek fejlettségéről LiDAR-érzékelők gondoskodnak majd.

Kész van a mobilgyártó első villanyautója 3

Fotó: Ministry of Industry and Information Technology of China

Mint azt cikkében az Interesting Engineering sugallta, csatlakozásával a Xiaomi leginkább a Teslának okozhat fejtörést. Habár Elon Musk márkája továbbra is piacvezető az Egyesült Államokban, a kínai piacon egyre nagyobb részedés jut a konkurens ázsiai gyártóknak.

A versenyhelyzet ráadásul élesedhet azzal, hogy a Xiaomi egységes operációs rendszert készül bevetni autóinál, háztartási eszközeinél és telefonjainál egyaránt. Hivatalosan a következő év első felében mutatkozhat be az SU7.