Miután októbertől a mentőbalesetekre hivatkozva az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) saját hatáskörben korlátozta mentőautói sebességét, a Népszava a tűzoltók és a rendőrök baleseti statisztikáit is kikérte. A portál számára azonban az adatok alapján nem világos, miért csak a mentőautók esetében szabták meg, hogy a többi közlekedőre vonatkozó sebességhatárt maximum 30 km/órával léphetik túl.

A mentők ugyanis 12-szer több kilométert tettek meg az utakon – az OMSZ állományában lévő 1026 mentő nagyjából 50 millió kilométert –, a tűzoltókkal mégis másfélszer annyi baleset történt.

Az OMSZ adatai szerint ráadásul a mentőautókat ért balesetek száma pont, hogy csökkent: amíg 2021-ben 90 közúti balesetet regisztráltak, tavaly 74-et.

A katasztrófavédelem 775 készenléti járműve kapcsán 102 balesetet jegyeztek az előző évben, ami növekedést jelent az egy évvel korábbi 89-cel szemben – ezek közül 10-19 esetben érte el a kár mértéke az egymillió forintot. Tavaly 90 ezer alkalommal riasztották a tűzoltókat, így mintegy 4 millió kilométert tettek meg, vagyis az összes vonulás 0,11 százalékában szenvedtek balesetet tűzoltóautók.

Október végi adatok szerint a rendőrség állományában jelenleg 8291 autó van. 2021-ben 2840 alkalommal regisztráltak rendőrautó-balesetet, míg 2022-ben 2418-szor. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ugyanakkor megjegyezte, egy-egy jármű egy év alatt akár több közúti balesetben is érintett lehet.