Vizsgálatot indított a belga közlekedés minisztérium az adatvédelmi szabályok esetleges megsértése, miután több ezer, az Európai Unióban nyilvántartott gépjárműre szabtak ki büntetést, azok ugyanis jogosulatlanul hajtottak be London alacsony károsanyag-kibocsátású zónáiba (Ulez) – írja a Guardian.

Az érintett autósok ugyanis a szabálysértés miatt úgy kaptak pénzbírságot a Transport for London (TfL) végrehajtótól, hogy amióta az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, a brit hatóságok csak abban az esetben férhetnek hozzá az uniós állampolgárok személyes adatairól, ha valamilyen bűncselekményt követtek, viszont a közlekedési szabálysértés nem tartozik ebbe a kategóriába.

Számos uniós országban ennek ellenére több ezer font összegű pénzbírsággal sújtották azokat az autósokat, akik a TfL-nél nem regisztrálták az Ulez-kompatibilis autóikat, mielőtt azokkal behajtottak volna London területére.

A belga hatóságok szerint a TfL visszaélt a jogi hatáskörével, és így több mint húszezer uniós gépjármű adatait szerezte be, majd továbbította az Euro Parking számára végrehajtás céljából. Az ügyben fegyelmi eljárás indult, annak idejére fel is függesztették a végrehajtó hozzáférését a hivatalos gépjármű-adatbázishoz.

A külföldi bírságok behajtására egyébként van lehetőség, más országok egyre gyakrabban is élnek a lehetőséggel – ezt kollégánk a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogyan is működik a rendszer az unión belül: