Halálos közúti baleset történt szeptember 3-án az M3-as autópályán. Az esetről videófelvétel is készült. Közleményében az útkezelő MKIF Zrt. azt írja, hogy sokat vívódtak az elmúlt két hétben, hogy közzétegyék-e a videót. Halálos balesetről készült felvételt kegyeleti okokból nem adnak közre, de az, ami szeptember elején az M3-ason történt, nem hagyta nyugodni a társaságot.

Szerintük ugyanis a halálos baleset a felvételek alapján elkerülhető lett volna. Az elhunyt emlékét és a család gyászát tiszteletben tartva magát a balesetet nem, de az azt megelőző pillanatokat megmutatták.

A felvételen látszik, hogy esik az eső, a forgalom erős, sokan nem tartják a követési távolságot. Van, aki automata világítással közlekedik, így ilyenkor hátrafelé csak a féklámpa fénye világít. A videó alapján többen is az út- és látási viszonyokat figyelmen kívül hagyva közlekednek: úgy váltanak sávot, hogy nem várják meg, míg ezt biztonságosan meg tudják tenni – ezzel váratlan fékezésre kényszerítenek másokat.

Emiatt és a kis követési távolság, valamint a nagyobb sebesség miatt úgynevezett fantomdugó alakul ki, miután többen fékezni kényszerülnek. Valós ok nélkül, de megáll a sor. Az álló kocsisort néhányan még ki tudják kerülni, míg végül valaki belemegy az egyik álló autóba.

Az így kialakult forgalmi helyzetbe érkezett egy terepjáró, amely végül nem tudott megállni és négy másik autót összetört.

Az MKIF Zrt. szerint a tanulságok a következők:

  • Egy pillanat alatt kész a baj.
  • Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk!
  • Tartsuk be a követési távolságot!
  • Ha nedves, vizes az út, legyünk még elővigyázatosabbak!
  • Automata fényszóró helyett kapcsoljunk rendes világítást!