Idén ősszel, a Müncheni Autószalonon láthatja először a közönség a BMW két új, páncélozott típusát. A i7-es elektromos szedán alapjaira épülő, VR9-es szintű védelmet biztosító luxusautót már korábban bemutattuk, most pedig a támadó fegyverekkel szemben megengedőbb VR6-os normához fejlesztett X5-ösről árult el alapadatokat a gyártó.

A két típusban közös a speciális gyártási módszer: ahogy az i7-es (és 7-es) szedánnál, úgy az X5-ösnél is már az alapmodell gyártását úgy módosítják, hogy figyelembe veszik a páncélozás követelményeit. Ez különösen a szabadidőjármű esetében a szériamodellel jóformán azonos megjelenésű, azaz feltűnésmentes gépkocsit eredményez, márpedig a legjobb védelem a rejtőzködés.

Frissült a világ kedvenc golyóálló autója 1

A megerősített acél- és üvegelemeket kifejezetten ehhez a modellhez fejlesztették, ezért funkcionális és formai síkon egyaránt harmonikusan illeszkednek a járműhöz. Nagy szilárdságú acélból készültek az ajtók, a hossztartók, a tetőlemez és a motortér tűzfala. A csomagtér irányából páncélozott lemez védi az utasokat, alulról pedig alumíniumszerkezet óv a repeszektől. Felárért magasabb szintű védelem is kérhető.

Az üzemanyagtartály öntömítő kialakítású, azaz akkor sem folyik el az üzemanyag, ha találat éri a tartályt.

Frissült a világ kedvenc golyóálló autója 27

Ha a BMW X5 Protection védelmi szintje nem is a legmagasabb szintű, a motorizáltsága megközelíti azt: a 4,4 literes, V8-as erőforrás 48 V-os mild hibrid támogatással 530 LE csúcsteljesítményre és 750 Nm maximális forgatónyomatékra képes. Ezzel a nehézpáncélzat ellenére 5,9 mp alatt gyorsul 0-100 km/órára, végsebességét elektronikusan korlátozták 210 km/órára.

Az autó sportfékeket, M Professional adaptív felfüggesztést, hátsókerék-kormányzást és aktív kanyarstabilizátort kapott, így alaphelyzetben komfortosan rugózik, az elkerülő és menekülő manővereket viszont billegés nélkül tudja végrehajtani.

Frissült a világ kedvenc golyóálló autója 28

Az autó az alapmodell széles körű felszereltségén túl extra tételeket is kínál. Ilyen a hangosbeszélő rendszer, az első és hátsó villogók, a fényhíd, vagy a digitális kétirányú adóvevőt kiszolgáló tetőantenna. Ha kérjük, zászlótartót is szerelnek az autóra.

A BMW egyébként nemcsak páncélozott autókat kínál, hanem ezek sofőrjeit is készséggel kiképezi a különleges vezetési feladatokra.

Frissült a világ kedvenc golyóálló autója 29