Elkészült a világ első páncélozott elektromos luxuslimuzinja, a BMW i7 Protection. A német VPAM (Vereinigung der Prüfstellen für Angriffshemmende Materialien und Konstruktionen) tanúsítványa szerint a BMW 7-es széria mindkét kivitele teljesíti a VR9-es védelmi szabványt, ami külön kívánságra feljavítható VR10-re– az ablaküvegek eleve ez utóbbit, a polgári járművekre engedélyezett legmagasabb védelmi szintet kínálják.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 1

A BMW i7 Protection és BMW 7 Protection modellek hivatalos világpremierjére idén szeptemberben kerül sor a Müncheni Autószalonon, az autókat Dingolfingban fogják gyártani, javarészt kézi munkával.

Ami különlegessé teszi a luxus-páncélautókat, hogy a 7-es / i7-es széria fejlesztésekor eleve figyelembe vették a páncélozott verziók sajátos igényeit. Az autók utasvédelmi magja, a BMW Protection Core most először páncélozott acélból készült.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 77

Ez egy olyan önhordó védőkeret, amelyet aztán egyedi ajtókkal, páncélozott fenéklemezzel és tetővel, valamint páncélüveggel tesznek áthatolhatatlanná.  A tető és a fenéklemez különösen hatékonyan véd a robbanószerektől, legyenek azok drónokra erősített aknák vagy repeszgránátok.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 78

Az autó alapfelszerelésként kínálja az önzáró üzemanyagtartály, amely sérülés esetén külön beavatkozás nélkül megakadályozza az üzemanyag elszivárgását, a tűzveszély kialakulását. Érdekes módon az i7 nagyfeszültségű akkumulátorának védelmét nem részletezi a BMW; erről alighanem a fenékpáncélzat gondoskodik.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 79

Az eleve biztonsági szerkezettel épített autó előnye, hogy kívülről nem látszik, belülről pedig nem érződik a páncélozás – azaz megjelenésében és helykínálatában nincs jelentős eltérés a civil és a védett autók között. További előny, hogy kisebb mértékű a tömegnövekedés, aminek eredményeként megmarad a modellek vezethetősége, manőverezhetősége – ebben a páncélozott BMW 7-es megerősített futóműve és annak módosított hangolása is szerepet játszik.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 80

A BMW i7 Protection két villanymotorja összesen 400 kW/544 LE rendszerteljesítményt és 745 Nm kombinált forgatónyomatékot biztosít. Az elektromos páncélvonat 9,0 mp alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, a végsebességet elektronikusan 159 km/órában maximálták.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 81

A benzines variáns 48V-os mild hibrid rendszerrel kiegészített 4.4 V8-as motorja 530 lóerőt és 750 Nm-t biztosít, az ugyancsak összkerékhajtású modell 6,6 mp alatt gyorsul 0-100 km/órára, végsebessége 209 km/óra.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 82

A mérnökök meghagyták a szegmensben elsőként alkalmazott hátsókerék-kormányzást; a 20 colos keréktárcsákra egyedi fejlesztésű Michelin Pax abroncsokat szereltek, amelyek speciális felépítésük jóvoltából teljes nyomásvesztés (durrdefekt) esetén is 80 km/óra sebességű haladást tesznek lehetővé.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 83

A BMW i7 Protection és BMW 7 Protection szériák a szokásostól eltérő vezetőtámogató rendszereket kaptak, a jármű környezetét például kamerarendszeren keresztül tarthatja szemmel a pilóta.

Alapfelszerelés az igényes Bowers & Wilkins Diamond Surround audiorendszer, a motoros ajtónyitás és az ablakfűtés; feláras a hátsó kartámaszba rejtett borhűtő, de a rendelhető opciók sora rendkívül hosszú – ami a normál 7-eshez kérhető, az innen sem hiányzik.

Szia Uram, páncélozott villanyautó érdekel? 84

Annál több az olyan extra, ami csak itt elérhető: van külső-belső interkom rendszer, digitális belső tükör, kérhető frisslevegő-befúvó rendszer, tűzoltó-berendezés, fényhíd és villogók, CB-rádió, zászlórudak és így tovább.