A kínai CATL a világ legnagyobb autógyártóit látja el akkumulátorokkal, a 2011-ben alapított vállalat magabiztosan vezeti az autóipari lítiumion-hajtóakkumulátorok piacát.

Nem csak mennyiség dolgában járnak azonban élen: legújabb fejlesztésük az elektromos autózás egyik legnagyobb kerékkötőjére kínálhat megoldást.

A cég Sen-Sing (angol átírás szerint Shenxing), avagy isteni mozgás névre keresztelt lítium-vas-foszfát akkumulátora 10 perc alatt akár 400 kilométerre elegendő energiát képes felvenni. Ha találtok egy ultragyors és igen ritka HPC-töltőt, ez már a mindennapokban megközelítheti azt a praktikumot, amit a benzin- és dízelmotorok nyújtanak.

Ehhez persze kellően nagy teljesítményű töltőinfrastruktúrára is szükség van, a fejlesztés azonban önmagában is nagy jelentőségű, hiszen a LiFePo akkuk viszonylag kedvező költséggel gyárthatók, és kémiailag stabil szerkezetűek.

A CATL várhatóan még az idei évben elkezdi gyártani innovatív akkumulátorait, a gyártó partnerei 2024-től vehetik át az első szállítmányokat.

Nyitóképünkön a CATL 2022-ben bemutatott moduláris, gyorsan cserélhető LiFePo akkumulátorcsomagja, a Choco-SEB.