Az M3-as metró felújítása több mint öt évvel ezelőtt, 2017 novemberében indult és 2023 májusának közepéig tartott. Bár a legnagyobb érdeklődés a föld alatt zajló munkákat övezte, azonban közel ugyanekkora szakértelemre, szervezésre, odafigyelésre – a közlekedők részéről pedig türelemre – volt szükség a felszínen is. Az elmúlt öt és fél év nemcsak a metróvonal felújításáról, hanem Budapest metrópótlásának lebonyolításáról is szólt.

A metrópótlás számokban

Az M3-as metró az ország legforgalmasabb vasútvonala, naponta mintegy félmillióan használják. Kizárólag pótlóbuszokkal kiváltani a közlekedésben betöltött szerepét szinte lehetetlen. A BKK szakemberei ezzel a soha nem látott kihívással találták szembe magukat, amikor nekiláttak a metrópótlás megszervezésének. Az elmúlt években mintegy 3 milliószor indultak el a metrópótlók a végállomások valamelyikéről, a járművek pedig több mint 23 millió kilométert tettek meg öt és fél év alatt a fővárosban.

Ez azt jelenti, hogy akár 75-ször megtehették volna a Föld és Hold közti utat, és ha az Egyenlítő mentén közlekedtek volna, akkor 721-szer kerülték volna meg bolygónkat.

A pótlóbuszok csúcsidőben óránként 15 ezer utast szállítottak. Ezt kizárólag úgy lehetett megoldani, hogy a járatok végig csak a buszok számára kijelölt sávban közlekedtek. Több helyen át kellett alakítani a kereszteződéséket, hogy egy-egy lámpaváltáskor több busz is át tudjon haladni.

Olyan adatokat kaptunk Budapestről, amilyet eddig még nem 1

A legforgalmasabb időszakokban a pótlóbuszok a lehető legsűrűbben, 45 másodpercenként indultak. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy amint felszálltak az utasok a járművekre, azok már indultak is tovább. Az elmúlt öt és fél év alatt közel 250 ezer műszakot teljesítettek a járművezetők, és több mint 116 ezerszer nyíltak ki reggelente a buszgarázsok sorompói a metrópótlók előtt.

A munka legnehezebb része a belvárosi, a Nagyvárad tér és a Lehel tér közötti szakasz pótlása volt, ekkor közlekedett egyszerre a legtöbb pótlóbusz a metró helyett. Reggelente és a délutáni csúcsidőszakban is 110 pótlóbusz volt egyszerre úton. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik budapesti busz a metrópótlásban vett részt. Ilyenre még sohasem volt példa a fővárosban.