A kínai Byd nem egészen harminc év alatt ígéretes akkufejlesztőből a világ egyik legnagyobb villanyautó-gyártójává nőtte ki magát.

Jól példázza ezt a cégcsoport egyedi formátumú akkumulátorcsomagja: a Blade Battery nevéhez híven hosszú, keskeny akkucellákból áll, ami a szokásosnál jobb energiasűrűséget és szerkezeti merevséget eredményez. Ilyen akkumulátorokat építenek be a 2023 elején bemutatott Byd YangWang luxusmárka leendő típusaiba: az U8 szabadidőjárműbe és az U9 szupersportkocsiba is.

Három kerék is elég volna ennek a sportkocsinak 1

Ez utóbbi a napokban induló sanghaji autószalonon tartja világpremierjét, ám gyártója digitális csatornákon keresztül máris elárult róla néhány kulcsfontosságú paramétert.

A YangWang U9 mind a négy kereke hajtott, méghozzá külön-külön villanymotorokról; ezek összesített csúcsteljesítménye 810 kW (1115 LE), a maximális rendszernyomaték 1680 Nm, ami állítólag 2,0 másodperces 0-100 km/órás sprintet tesz lehetővé. Az akkumulátor kapacitása egyelőre nem ismert, de a hatótávolság állítólag eléri a 700 kilométert, ami akkor is rengeteg, ha tudjuk: a kínai mérési szabványok nagyvonalúbbak, mint az Európában alkalmazott normák.

Három kerék is elég volna ennek a sportkocsinak 15

Mindez azonban nem számít, mert a Byd szerint sokkal fontosabb ennél a frissen bevezetett DiSus futóművezérlő rendszer, amelynél állítólag nincs fejlettebb ma a világon.

Részletek egyelőre nem állnak rendelkezésre, annyit azonban lehet tudni, hogy olyan nagyteljesítményű légrugózásról van szó, amely kerekenként külön-külön tudja szabályozni a hasmagasságot, méghozzá rendkívüli sebességgel. A rendszer képességeiről egyelőre két gyári videó alapján alkothatunk képet.

a videó a hirdetés után indul

Az egyiken (fent) a színpadra begördülő autó táncra perdül, majd konkrétan a levegőbe ugrik, a másikon (alább) pedig leszerelt első kerékkel, három kerekén is magabiztosan halad, szintben tartva a karosszériát. Ez a videó különösen érdekes, mert minden idők egyik legnagyobb jelentőségű személyautójával: a maga korának legfejlettebb technológiáját felvonultató Citroën DS-szel állít párhuzamot.

A Byd YangWang U9 vételára várhatóan egymillió jüan, azaz 50 millió forint körül alakul majd, a modell várhatóan globálisan kapható lesz, de erről sincsenek még hitelt érdemlő információk.

a videó a hirdetés után indul