Rekordszámú, 440 808 autót gyártott, és 422 875-öt szállított le 2023 első negyedévében a Tesla, ami az előző év azonos időszakához képest 36, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 4 százalékos növekedést jelent – írja az MTI.

Az elektromos autógyártó eladásainak bővülése negyedéves összehasonlításban az erősödő verseny miatti jelentős árcsökkentések ellenére viszonylag szerény maradt a bizonytalan gazdasági kilátások közepette.

Januárban három hónapon belül másodszor csökkentette autóinak árát a Tesla Kínában, amely a világ legnagyobb elektromosjármű-piaca, és ahol egyre élesedik a verseny a gyártók között. Ezt megelőzően már októberben is mérsékelte a kínai piacra szánt elektromos autóinak árát, hogy versenyképes maradjon a gyorsan növekvő kínai gyártókkal, valamint az országban jelenlétüket növelő hagyományos autógyártókkal szemben.

A Tesla az év első hónapjában világszerte 20 százalékkal csökkentette árait, miután kiszállításainak tavalyi növekedése elmaradt az előzetes várakozásoktól.

Tavaly a Tesla járműkiszállítása 40 százalékkal, 1,31 millió darabra nőtt, míg a járműgyártása 47 százalékkal 1,37 millióra emelkedett, 2021-ben azonban a kiszállítás csaknem duplájára ugrott, 2020-ban pedig több mint négyszeresével nőtt.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója január végén azt mondta, hogy a vállalat az idén akár 2 millióra is növelheti a kiszállított autók számát.