Jövő hétvégén a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) 2023-as szezonja is elrajtol, ami a BMW számára különlegesnek ígérkezik, hiszen a jubileumi, 25. évét kezdi meg a sorozatban. Az együttműködés keretében negyed évszázada már a bajor márka biztosítja a MotoGP biztonsági autóit, idén pedig jön a vérfrissítés ezen a fronton.

A képre kattintva galéria nyílik a munkaruhába öltöztetett BMW M2-ről:

Óvatosságra int a 460 lóerős BMW 1

Egy héttel a szezonnyitó Portugál Nagydíj előtt a BMW M divízió lerántotta a leplet az új biztonsági autóról, melynek alapján a tavaly októberben bemutatott BMW M2 adja. Természetesen a BMW a bevált recepttel ezúttal sem szakított: a kompakt sportautót 3,0 literes, soros hathengeres motor hajtja, ami 460 lóerős teljesítményre, továbbá 550 Nm-es maximális forgatónyomatékra képes.

Bár szerepéből fakadóan közel sincs akkor jelentősége a tempónak, a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy 4,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, míg – az M Driver csomag esetén – akár a 285 km/órát is eléri a végsebessége, egyébként 250 km/órára szabályozzák le.

Óvatosságra int a 460 lóerős BMW 21

Sok biztonsági extrát és teljesítménykiegészítőt kapott a BMW M2, hogy a MotoGP-ben méltó módon elláthassa a feladatát biztonsági autóként.

Óvatosságra int a 460 lóerős BMW 22

Legerősebb formájában 285 km/órás sebességet is tud a 480 lóerős BMW M2, igaz, ebben a minőségében nem ez lesz a kulcsfontosságú adat.

Az annál többet nyom a latba, hogy az M2-t számos kiegészítővel szerelték fel a munkakörnyezetére való tekintettel, így a magától értetődő bukókeret mellett Recaro-versenyüléseket, hatpontos biztonsági öveket és tűzoltó berendezést szereltek be, míg a tetőre fényhidat, az első fényszórókba pedig villogókat építettek. A sportkipufogó-rendszer és a sportfutómű, illetve szénszálból készült külső visszapillantó-házak, diffúzor és hátsó légterelő szárny már csak hab volt a tortán, a BMW M Performance-csomag részeként.

Az új M2 nyilván a MotoGP-ben használt biztonsági autók hivatalos matricázását viseli. Ugyanúgy tagja a 2023-as biztonságiautó-flottájának számos egyéb BMW M biztonsági, orvosi és hivatalos autó, ahogyan a BMW M 1000 RR biztonsági motorkerékpárok is megtalálhatók.

A kérdés innentől már csak az, hogy megvédi-e világbajnoki címét Francesco Bagnaia, vagy a ducatis legyőzőre talál: Marc Márquez, Joan Mir és Fabio Quartararo révén több világbajnok is van a mezőnyben, de az sem kizárt, hogy új név iratkozik fel a listára.