Az M1-es autópálya lébényi szakaszán, a 150-es kilométerszelvényben lévő Hanság pihenőt mindkét oldalon lezárták, mivel a viharos erejű szél egy nagyméretű fát kidöntött az elektromos vezetékre, és ezért szünetel az áramszolgáltatás – tudatta az Útinform.

Az erős széllökések miatt harmadfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Dunántúl egy részére. Veszélyjelzésükben azt írták, tovább erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Szombaton napközben az országban sok helyen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés.

Erősen viharos – 90-100 kilométer/órát meghaladó – szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon – Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – várhatók. Ennél is erősebb, akár 110 km/órás széllökések lehetnek a Bakonyban, a Mecsek környékén és a Balaton térségében. Érdemes emiatt lassabban közlekedni, különösen a magasabb felépítésű járművekkel, az oldalról érkező széllökés ugyanis kitérítheti irányából, illetve egyensúlyából az autót.

Feltöltött telefont ajánl az autósoknak a Katasztrófavédelem 1

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében azt írta, hogy szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni. Azt kérték, mindenki kellő körültekintéssel közlekedjen a viharos szélben, a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Az útrakelőknek azt javasolják, hogy indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont.

Szombat reggel fakidőlés miatt leszakadt a felsővezeték Dombóvár alsó és Csoma-Szabadi között. A helyreállítás délre várható, ezért Dombóvár és Kaposvár között pótlóbuszokat állítottak forgalomba. Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 60-90 perccel hosszabb eljutási időre kell számítani – hívták fel a figyelmet. Szintén fakidőlés miatt a Bakonyban is vonatpótló autóbuszok közlekednek a Győr-Veszprém vonalon, Zirc és Veszprém között.