A tervek szerint már idén elkezdi gyártani első szériamodelljét az Aptera startupvállalat, melyet „ultrakönnyűként” harangoztak be, aerodinamikai hatékonyságáról pedig a 0,13-as légellenállási együttható tanúskodik.

Magát a koncepciót már 2020-ban bemutatták, ám a modellről csak a múlt héten árulta el az első részleteket a kaliforniai cég, egy virtuális bemutató keretében. A startup szerint a beépített, 700 W-os napelempanelek 64 kilométerre elegendő áramot állítanak elő naponta, de a teljes töltöttség 643 km-es hatótávolságot tesz lehetővé. Egyenáramú gyorstöltéssel az ehhez szükséges energiaszint akár egy óra alatt elérhető.

Formája miatt rendkívüli ez a napelemes autó 1

Remélik, hogy még az év vége előtt megkezdhetik a gyártását

A kétüléses Aptera Delta álló helyzetből 4 másodperc alatt éri el a 96 km/órás (60 mérföld/órás) sebességet, a végsebessége pedig 162,5 km/óra. Ami pedig a méreteit illeti: 2,22 méter széles, közel 4,5 méter hosszú és 1,42 méter magas, míg a hatalmas csomagtere 906 literes.

Nézd meg videón az Aptera napelemes villanyautóját:

a videó a hirdetés után indul

Egyelőre nem erősítették meg, mikor debütál az utakon a formabontó kivitelű, háromkerekű napelemes autó, annak időpontja ugyanis nagyban függ a közösségi adománygyűjtés alakulásától is. Eddig 40 ezer rendelést adtak le, pedig továbbra sem derült ki, mennyibe kerül a napelemes jármű. A fejlesztése már a negyedik, egyben utolsó periódusában tart, de még ezután következnek a töréstesztek, illetve a homologizációs procedúra.

Pillanatnyilag egyműszakos gyártásban gondolkozik az Aptera, de a márka ígérete szerint még így is legyártható évente 10 ezer példány az autóból, ami a későbbi bővítés után, kétműszakos munkarendben 20 ezer darabra nő majd.

Formája miatt rendkívüli ez a napelemes autó 2

Csak ketten ülhetnek bele az Aptera napelemes autójába, de cserébe a csomagoknak bőven jut hely.

Ugyanakkor a napelemes technológia még inkább gyerekcipőben jár, mint a villanyautók. Számos kezdetleges koncepció mellett talán a Lightyear áll a legjobban, mely első sorozatgyártású típusát négy éve mutatta be, a közelmúltban pedig a másodikat is beharangozták, ráadásul 800 km-es hatótávval. Szintén a holland vállalathoz, pontosabban annak korábbi két fejlesztőjéhez köthetőek a Squad városi mopedautók, amik szintén képesek napenergiával működni.