A Lightyear One a hollandok válasza a Teslára, a Miraira és mindenre, amit áram hajt ugyan, ám az energia vagy az energiahordozók előállításának módja miatt mégsem garantálható, hogy tökéletesen tisztán üzemel.

A Lightyear One ugyanis napelemes, ami nem meglepő, hiszen a céget a World Solar Challenge, azaz a napelemes kísérleti autók számára kiírt világbajnokság háromszoros bajnokai alapították.

Ha süt a nap, ingyen autózhatsz 1

A jármű egy feltöltéssel akár 800 kilométert, éves szinten 8-10 ezer kilométert képes megtenni. Az ötszemélyes, összkerékhajtású autó 2020-tól kapható Hollandiában, később pedig világszerte, amiben egy szintén holland lízing- és flottakezelő szervezet, a Magyarországon is jelen levő LeasePlan segíti a céget (a LeasePlan egyébként már korábban bejelentette, hogy 2030-tól kizárólag zéró károsanyag-kibocsátású autókkal hajlandó foglalkozni.)

A Lightyear One paramétereiből látszik, hogy normál használathoz bizony rászorulhat a hálózati töltésre (főleg a napfényben szegény, téli időszakban), viszont a cég kiszámolta, hogy erre jóval ritkábban lehet szükség, mint más elektromos vagy plug-in hibrid járműveknél.

Ha süt a nap, ingyen autózhatsz 19

A napelemes töltéssel óránként 12 kilométerre elegendő energiát vesz fel az autó – ez pontosan egyharmada annak, amit háztartási 230 V-ról tud a rendszer -, gyorstöltővel 570 kilométernyit. Ha tehát reggelről estig a napon parkol a kocsi, másnap akár 140 kilométert is megtehetünk vele teljesen ingyen – napi hetven kilométer a verőfényes nyárban, ez városi használatban nem hangzik rosszul. Ha mélygarázsban parkolsz, akkor viszont megszívtad.

Mivel a Lightyear One építői a tömegcsökkentés érdekében alumíniumból és karbonkompozitokból építkeztek, az autó aligha lesz olcsó. Annál praktikusabb viszont: csomagtere gigantikus 900 literes, a napelemeknek köszönhetően álló helyzetben automatikusan üzemel a klímaberendezés, így télen-nyáron (főleg nyáron) kellemes hőmérséklet vár az utastérben.

Ha süt a nap, ingyen autózhatsz 20

A Lightyear One kerekenként egy-egy villanymotort alkalmaz, mindegyiket külön vezérelve. Az 5057 mm hosszú autó 10 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára.

Megnéznéd, hogy mutat mozgás közben a napelemes villanyautó? Kattints ide a videókért!