Címét megvédve, pályafutása során ötödik alkalommal nyerte meg a Dakar-ralit Nasszer al-Attijah, a Toyota versenyzóje. A Szaúd-Arábiában rendezett, 45. viadalon győztes katari pilóta így az örökrangsor második helyén áll, már csak a nyolcszoros bajnok legenda, Stephane Peterhansel előzi meg.

A mostani Dakar összetett második helyén a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb végzett, aki sorozatban hat szakaszt nyert meg a szombati nappal bezárólag, amely új rekord. A vasárnapi záróetapon Guerlain Chicherit diadalmaskodott.

A motorosoknál Kevin Benavides nyert, miután a vasárnapi zárószakaszon győztes dél-amerikai versenyző 55 másodperccel volt gyorsabb csapattársánál, az összetettben korábban élen álló Toby Price-nál, így előzött és 2021 után másodszor is diadalmaskodott a kétkerekűek között. A dobogó legalsó fokán Skyler Howes zárt.

Nem kerülte el a balszerencse a Qualisport Racinget az utolsó napon sem, mégis befejezte első Dakarját a sárga csapat Scania Hyenája. Pedig a korábban számos technikai problémával szembesülő Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László trió defekttel teljesítette az utolsó kilométereket, miután egy jókora vasdarab állt bele a bal hátsó kerékbe. Ennek ellenére a 14. szakaszt 1 óra 33 perces idővel zárta az egység.

„Megálltunk, hogy kihúzzuk egy beragadt versenytársunkat, a szakasz legvégén pedig volt egy defektünk is, de azzal már nem is foglalkoztunk, az utolsó kilométereket így teljesítettük. A szakasz egyébként izgalmas és élvezetes volt, fontos volt a navigáció, ráadásul a tengerparti nedves homok csúszott, így végig dolgozni kellett. Voltak benne valóban gyors részek is, ahol száznegyvenes tempót repesztettünk. Összességében véve remek lezárása volt a mai nap ennek a két, hihetetlenül küzdelmes hétnek” – idézi a Qualisport Racing közleménye Kovács Miklós szavait a dammami célban.

A kéthetes megmérettetés kapcsán hozzátette, hogy „minden kétséget kizáróan ez a verseny volt a pályafutásunk legnagyobb próbatétele”. A körülmények és a hajtás-, illetve kardántengely-problémák – amikért elmondása szerint „nagy árat kellett fizetniük” – mellett betegséggel is küszködtek, viszont a gondtalan szakaszokon remek volt a Hyena tempója és viselkedése. A jövőben a csapat célja az, hogy némi pihenés után tovább javítsa a kamion versenyképességét.

Al-Attijah ötödjére is behúzta a Dakart 1

Célba ért első sivatagi megmérettetésén a Qualisport Racing új kamionja.

Eredmények – 14. (utolsó) szakasz, al-Hofuf – Dammam 417 km (136 km mért szakasz):

Autósok:

 1. Guerlain Chicherit, Alex Winocq (francia, GCK Motorsport) 1:09:24 óra
 2. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Team Audi Sport) 1:36 perc hátrány
 3. Sebastian Halpren, Bernardo Graue (argentin, X-Raid Mini JCW Team) 3:08 p. h.

Az összetett állása:

 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 45:03:15 óra
 2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive Hunter) 1:20:49 ó. h.
 3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:38:31 ó. h.

Motorosok:

 1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 1:15:17 ó.
 2. Toby Price (ausztrál, KTM) 55 másodperc hátrány
 3. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 3:15 p. h.

Az összetett állása:

 1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 44:27:20 óra
 2. Toby Price (ausztrál, KTM) 43 másodperc hátrány
 3. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 5:04 p. h.