Szeptemberben rántotta le a leplet a Mustang versenyautó-változatáról, a Dark Horse-ról a Ford, ami utcai kivitelben is elérhetővé válik.

A hetedik generációs, 2024-es Mustang „sötét lova” a negyedik generációs, 5,0 literes V8-as Coyote-motorral 500 lóerőt és 567 Nm-t ad le. A Ford közleménye szerint a Dark Horse az eddigi legerősebb nem Shelby-kivitelű Mustang. Teljesítményében közrejátszik, hogy új főtengelyt és egyedi hangolást kapott, míg a megerősített vezérműtengelyeknek köszönhetően magasabb, 7500 körüli fordulatszámon is huzamosabb ideig hajtható.

Ugyanakkor a Mustang GT kupé- és kabriókivitele sincs sokkal lemaradva, szintén az új Coyote-hajtáslánc révén, mely 486 lóerőt és a Dark Horse-éval megegyező forgatónyomatékot kínál. A hagyományos Mustang GT pedig 480 lóerőre és 563 Nm-re képes, ami a típus szériagyártású darabjai között ugyancsak etalonnak minősül. A GT és a Dark Horse esetében a teljesítményadatok megegyeznek, függetlenül attól, hogy az adott modellt automata vagy manuális váltóval szerelték-e.

Kiderült, mit tud a Ford sötét lova 2

A Coyote V8-assal 500 lóerőt ad le a Mustang Dark Horse.

A sokat emlegetett Coyote V8-as „titka” a részletekben, többek között olyan újításban rejlik, mint a kettős szívórendszer, amelyben két fojtószeleppel szabályozzák a hengerekbe jutó levegő mennyiségét, nagyobb légáramlási sebességet lehetővé téve.

Ezzel párhuzamosan azt is bejelentették, hogy a turbófeltöltős Mustang EcoBoost teljesítménye nő, így a 2,3 literes EcoBoost motor már 315 lóerő leadására lesz képes, ami kimagasló sztenderd négy-, illetve hathengeres Mustangok között, ehhez 475 Nm-es forgatónyomatékot kínálnak.

A jobb teljesítményen túl az opcionális lehetőségek számát is bővítették a Fordnál, ami az aktív szelepes kipufogórendszert is magába foglalja, melynek hatása a hangzásban köszön vissza. Mindemellett mind kupéként, mind pedig kabrióként új erőforrással szerelik, amelyben a Ford új, moduláris motorarchitektúráját alkalmazzák, amivel többek között az üzemanyag-fogyasztás optimalizálása a cél.

A 2024-es Mustangok értékesítése 2023 nyarán kezdődik az Egyesült Államokban.