Új törvényjavaslatot terjesztenek elő Ausztriában, amely alapján ideiglenesen, súlyosabb esetben pedig véglegesen is elkobozhatják az extrém száguldozók autóit. A becslések szerint a jogszabály évente 400-450 sofőrre sújtana le – írta a Telex.

A szabályozás lényege, hogy ha valaki 60 km/órával gyorsabban megy, mint a városi sebességhatár értéke (50 km/óra) – azaz 110-zel vagy annál többel hajt városban –, vagy 70 km/órával gyorsabban, mint az autópályán megengedett legnagyobb sebesség, azaz 200-nál többel, annak két hétre lefoglalják az autóját.

A lefoglalás idején megnézik, történt-e már hasonló esete az illetőnek. Ha igen, akkor a gyorshajtó búcsúzhat az autójától. Már az első esetnél véglegesen elkobozzák a kocsit, ha a gyorshajtás városban nyolcvannal vagy a sztrádán kilencvennel haladja meg a megengedett legnagyobb sebességet, illetve ha valaki 220-nál gyorsabban megy az autópályán.

Az osztrák klímaminiszter szerint az extrém száguldás hívei számára az autó „szent tárgynak” tekinthető, így jelentős visszatartó ereje lesz annak, ha ezt véglegesen elvehetik tőlük.

A véglegesen elkobzott autókat árverésre bocsátanák. A bevétel 70 százaléka a közúti közlekedésbiztonsági alapba, 30 százaléka az illetékes önkormányzathoz kerülne. A jármű elkobzása mellett jelentős pénzbírságot is kellene fizetni, valamint az elkövető jogosítványát is bevonnák. A hatálybalépés konkrét időpontját egyelőre nem nevezték meg, de „minél hamarabb” szeretnék átvinni a törvényhozáson.