Egy kutatásból kiderült, hogy melyek azok az országok, ahol jelenleg a legkockázatosabb használt autót vásárolni. A kártörténeti adatszolgáltató carVertical adatai szerint Magyarország a piaci átláthatósági index közepén helyezkedik el, Szlovákia és Horvátország között.

Magyarországon nyolc autóból egynek módosították a kilométeróra-állását. Az átlagos visszatekerési érték 45 987 km, így előfordulhat, hogy a vásárló nemcsak jóval többet fizet egy autóért, de a téves futásteljesítmény alapján a karbantartási igényt is alultervezi.

Kiszámolták: ennyi tekert órás autó van itthon 1

A carVertical kutatása szerint Nyugat-Európában átláthatóbb a használtautó-piac, mint a kontinens keleti országaiban. Az sem meglepő eredmény, hogy Kelet-Európába a legtöbb autót olyan országokból importálják, mint Németország, Franciaország vagy Olaszország.

Az átláthatósági indexben szereplő 23 ország közül az Egyesült Királyság használtautó-piaca bizonyult a legátláthatóbbnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy itt ne fordulnának elő visszaélések.

A carVerticalnál lekérdezett autók alapján Magyarországon az autók 55 százaléka sérült, 12,7 százalék esetében a kilométeróra-állás manipulált.