Nettó 262 milliárd forinttal történetének eddigi legmagasabb első háromnegyed évi nyereségét jelentette pénteken a tőzsdén jegyzett Mol – írja a Népszava. A nemzetközi elvek szerinti, csoportszintű profit 88 százalékkal haladja meg a korábbi, tavalyi rekordot, így az első kilenc hónapban ugyancsak korábban nem látott, 650 milliárd forintos összeg gyűlt össze.

Az újbeszerzési árakkal becsült, tiszta, kamat- és adófizetés, illetve az amortizációs levonásokat megelőző összeg a harmadik negyedévben elérte az 581 milliárd forintot, míg a harmadik negyedév végére összesen 1335 milliárd forintra rúgott. Valutában ez 3,6 milliárd dollárnak felel meg, a Mol pedig a legutóbbi negyedéves jelentése után a 4,1-4,4 milliárd forintos EBITDA-eredményt tűzte ki célul.

Az árbevétel szintén csúcsokat dönt: a harmadik negyedévi 2880 milliárddal együtt 7300 milliárd forintot könyvelhetett el a vállalat.

Hernádi Zsolt, a Mol-cégcsoport elnök-vezérigazgatója a kiemelkedő gazdasági eredményeket a „kedvező olaj- és gázipari makrokörülményekkel” magyarázta, ugyanakkor figyelmeztetett a bizonytalan külső környezet, a kibontakozó gazdasági visszaesés, valamint az állami beavatkozások és különadók kedvezőtlen hatására is.

Szerinte a legnagyobb harmadik negyedévi eredmény az volt, hogy sikerült biztosítani az üzemanyag-ellátást a térség számos államában, miközben kelet-közép-európai üzemanyagárstop, valamint a különadók 423 milliárd forintot csíptek le a nyereségből.

A Mol nyereségessége kapcsán a szakértők álláspontja az, hogy az olajcég továbbra is orosz olajat vásárol, ami a nemzetközi elhatárolódások, szankciók miatt jóval olcsóbb a világpiacinál, de közben az abból készült végterméket világpiaci vagy literenként 480 forintos hatósági áron értékesíti, bár a Népszava szerint erről nem esett szó a jelentésben.