Új, elektromos autók vásárlását ösztönző programot indítottak az egyesült államokbeli Vermontban: a Replace Your Ride, azaz a Cseréld le az autódat néven futó kezdeményezés keretében állami támogatást biztosítanak azoknak, akik megválnak régi, hagyományos belső égésű motorral szerelt autójuktól – írja a Carscoops.

Az akár 3000 dolláros, átszámítva körülbelül 1,3 millió forintos támogatást azoknak jár, akiknek az autója legalább tízéves, tömegük azonban nem haladja meg a 4536 kilogrammot – ezzel a legtöbb 2012 előtt gyártott jármű jogosulttá válik. Mindemellett kikötik, hogy mozgásképesnek kell lennie a járműnek előre és hátra, de csak 9 méteren át önerőből, továbbá érvényes műszaki vizsgával kell rendelkezniük.

Azokat az autókat, amikről a pályázat keretében lemondanak, leselejtezik, de nemcsak a cserélni kívánt járműveknek, hanem tulajdonosaiknak is meg kell felelniük bizonyos követelményeknek. Az egyedül élők éves keresete nem haladhatja meg a 50 ezer dollárt (21,8 millió forint), a házaspároké pedig a 75 ezret (33,7 millió forint), míg például egy nyolctagú család esetében közel 98 ezer dollár (42,7 millió forint) a felső határ. Egy pályázó csak egyszer jelentkezhet támogatásért annak időtartama alatt.

A megvásárolni kívánt járművekre is vonatkoznak kritériumok: elektromos autó esetén a maximális alapár maximum 45 ezer dollár (19,6 millió forint), egy konnektoros hibridnél pedig 40 ezer dollár (17,4 millió forint) lehet.

Lehetőséget ad lízingelésre is a program, ez esetben azonban feltétel, hogy a futamidőnek legalább 24 hónapnak kell lennie.

A vermontiak ráadásul két legyet üthetnek egy csapásra, mivelhogy a támogatást az adókedvezményeken felül jár, amik plug-in hibrideknél 1500-3000 dollárra (653 ezer-1,3 millió forint), villanyautóknál pedig 2500-4000 dollárra (1,1-1,7 millió forint) rúgnak, így a kedvezmény akár a 7000 dollárt is elérheti, ami körülbelül 3 millió forintnak felel meg.

Az állami programban összesen 45 importőr vesz részt, így olyan modellekre is igénybe vehető a támogatás, mint a Hyundai Kona, a Mazda CX-30 és a Volkswagen ID.4. Magyarországon évek óta lehet pályázni időnként állami támogatásra hibrid vagy elektromos hajtású autó vásárlásakor, míg a közelmúltban Romániában indítottak hasonló ösztönző programot a roncsautók felszámolása végett.