Egy tanulmány szerint már csak alig több mint egy évtized kérdése, hogy a Teslák számítógépes mikrochipjei több műveletet legyenek képesek végrehajtani, mint az emberi agy. Ennek feltétele, hogy a technológia – nyilván az egész informatikai iparággal együtt – olyan ütemben fejlődjön, mint az elmúlt időszakban.

A Vanarama személygépkocsi- és kisteherautó-lízingvállalatának tanulmánya alapján a Luxury Launches azt írja, a Tesla új, D1-es chipje másodpercenként már 362 billió (!) műveletet lesz képes végrehajtani, ami egyelőre elmarad attól, amire az emberi agy képes, vagy a másodpercenkénti egy kvadrillió – vagyis trillió milliószoros – műveletet jelent.

Ugyanakkor máris eléri az emberi agy szintjének 36%-át, ami a vállalat közleménye szerint fontos szerepet játszott a Tesla önvezetési funkcióiban, de „sokkal több lehetőség rejlik a következő évtizedben”.

A Vanarama jóslatai alapján ugyanis a Tesla-mikrochip fejlettsége intelligenciaszint tekintetében 2033-ra már utoléri az emberi agyét.

„Nem lenne őrültség azt hinni, hogy a technológia lényegesen okosabb lesz, mint az ember életünk során” – jelentette ki a vállalat, leszögezve, hogy prognózisát a Tesla-chipek 2016 és 2022 közötti fejlődésére alapozza. „Jelenleg úgy működnek a mikrochipek, ahogyan az agyi szinopszisok, a kutatók pedig az agyműködés által inspirált chipeket fejlesztenek.”

Eljön az idő, amikor ebben a Teslák legyőzik az embereket 1

A Tesla D1-et tavaly mutatta be az amerikai óriásvállalat az AI Day kiállításán. Az új chipet kifejezetten a mesterséges intelligenciára (AI) tervezték, és állítólag négyszer gyorsabban dolgozza fel az adatokat, mint a mostani rendszerek – ennek köszönhetően valósulhat meg a Tesla önvezető rendszerének teljes autonómiája. A tanulmány az Nvidia 2016-os eszközével vont párhuzamot: a tanulmányból kiderült, ez másodpercenként „csak” 12 billió műveletre képes, ezzel szemben a D1 megjelenése 486%-os teljesítménybéli növekedést jelent, mindössze hat év leforgása alatt.

Arra is rávilágít a kutatás, hogy a Tesla mindössze 17 év alatt elérheti az éretti emberi agy szintjét, ami sokkal gyorsabb, mint egy valódi embernél, melynek esetében 25 évet vesz igénybe a folyamat. A portál megjegyzi, Elon Musk már évekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy veszélyt jelenthetnek a mesterséges intelligencia által hajtott robotokat, miközben a Tesla már egy humanoid robot prototípusán dolgozik, Tesla Bot néven.