Pénteken lezárult egy több mint kétéves tárgyalássorozat, amelynek eredményeként 221 hektáros területen épül majd fel a kínai CATL létesítménye Debrecenben. A kínai cég részvényesi tanácsának jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra az itthon rekordnagyságúnak számító beruházás további részleteit.

A CATL közleménye szerint 7,34 milliárd eurót fektet be egy 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építésébe Debrecenben. Ez lesz a második európai akkumulátorgyára a németországi üzem után. A részvényesi közgyűlés jóváhagyásától függően az első gyártóüzem építése még az idén megkezdődhet, de a projektnek egyelőre nincs jóváhagyott ütemezése.

A debreceni Déli Ipari Parkban megvalósuló üzem európai autógyártóknak szállít majd akkumulátorcellákat és modulokat. A vállalat szerint Magyarország – és különösen Debrecen – stabil üzleti környezettel, fejlett infrastruktúrával és logisztikai kapcsolatokkal, hosszú múltra visszatekintő autóiparral és számottevő versenyképes munkaerővel büszkélkedhet, így tökéletes választás a CATL második európai akkumulátorgyára számára.

Mivel a magyarországi üzem közel lesz vevői – például a Mercedes-Benz, a szintén debreceni BMW, a Stellantis és a Volkswagen – néhány autógyárához, a CATL képes lesz jobban kielégíteni az európai piac akkumulátorkeresletét. A CATL megújuló energiákból származó villamosenergiát használ majd, és fontolóra veszi a napenergiára épülő fejlesztések megvalósítását is.