Hiába szűkítették tovább a hatósági áras tankolásra jogosultak körét, illetve korlátozták a (napi) tankolható mennyiséget, a szakértők már egybecsengően azt állítják, annyira kritikus lesz az augusztusi hónap hátralevő része, hogy valóban elfogyhat az üzemanyag a magyarországi töltőállomásokon.

„Több tucat már bezárt, és szerintem drasztikusan nőni fog a bezárt kutak száma” – jelentette ki Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az ATV-nek nyilatkozva. Hozzátette: a helyzeten az sem segít, hogy a kis benzinkutak még a júliusi támogatást sem kapták meg, miközben meglátása szerint a kormány az időhúzásra játszik.

Egri szerint a problémát csak az oldaná meg, ha teljesen feloldanák az üzemanyagárstopot.

A hiányt pedig tovább növeli, hogy a Mol a nem szerződött partnereinek a megrendelt mennyiség eddigi 66 százaléka helyett már csak az 50 százalékát szállítja le.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is azon a véleményen van, hogy a benzinkutak már most sem kapnak elegendő üzemanyagot, ezért augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak.

Nem varázsütésre oldódik meg ettől a múlt szombati intézkedéstől az ellátási helyzet. Nyilván segíthet, de rövid távon most csak és kizárólag a stratégiai készleteknek kiszállítása az, ami ezt az üzemanyaghiányos helyzetet toldozgatja-foldozgatja

– jegyezte meg.

Miközben a Molnál – hatósági és nem hatósági áron egyaránt – már csak napi 50 liter tankolása engedélyezett, a Shell 80 ezer forintos, a Lukoil pedig 20 literes korlátot vezetett be hazai hálózatában.

A szakértők egyöntetű álláspontja szerint a további korlátozások sem zárhatók ki az ellátás biztosítása érdekében, de ennek kapcsán egyetlen szolgáltató sem reagált érdemben az ATV megkeresésére. A Mol továbbra is arra kéri az autósokat, hogy csak szükséges mennyiségben tankoljanak.