A Mol javaslatára a kormány által elfogadott döntés értelmében a továbbiakban csak a magántulajdonú gépjárművekbe, a taxikba és a mezőgazdasági gépekben tankolható 480 forintos, hatósági áron benzin és gázolaj Magyarországon – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a rendhagyó időpontban, szombat délelőtt tartott Kormányinfón.

Később, újságírói kérdésre megerősítették, hogy a rendelet már szombaton 12 órától életbe lép, annak hatálya egyelőre ismeretlen.

A drasztikus, sokakat érintő döntést az üzemanyagellátás körüli bizonytalan helyzettel indokolták, mivel

  • egyrészt leáll a Mol százhalombattai kőolaj-finomítója karbantartás miatt,
  • de ami ennél is nagyobb problémát jelent, hogy senki nem tudja garantálni, ősszel biztosított lesz-e a kőolajszállítás.

Ez utóbbi miatt ugyanis a stratégiai tartalékok teljes felszabadítása nem lehetséges, csupán a negyedét tudják felszabadítani, ami viszont az igények egy részét elégíti csak ki, ezért ezt kizárólag a lakosság veheti igénybe. A negyedrész 184 millió liter benzint és gázolajat jelent, amit augusztusban fognak felszabadítani, a fennmaradó részt pedig import útján szerzik be.

Hamarosan megjelenik az erről szóló rendelet, mindenesetre az biztos, hogy a 7,5 tonnát meghaladó tömegű, a külföldi rendszámú, illetve a nem természetesen személyek által használt járművek nem tankolhatnak tovább hatósági áron.

Ugyan pénteken tovább csökkent mind a 95-ös benzin, mind pedig a gázolaj ára, a piaci ár így is magas: előbbi esetében 693, utóbbiéban pedig 738 forint.