Augusztus 1-jén jelent meg a rendeletmódosítás, miszerint 2023-ban már szimulátoron is lesz lehetősége órákat venni a tanuló vezetőknek – adta hírül az RTL.hu. Egyelőre nem tudni, hány órát váltanak ki a szimulátoros vezetések, illetve az is óriási kérdés, hány autósiskola engedheti meg magának az akár 8-10 milliós eszközöket.

A Magyar Autós Iskolák Szövetségének elnöke szerint a szimulátoros jogosítványszerzés bevezetése helyett inkább a rutinvizsgát kellene visszahozni a B kategóriás jogosítvány esetében.

Az RTL.hu által megkérdezett vezetésoktató szerint drágulást is hozhat a változás a jogosítványszerzésben, hiszen a több milliós szimulátorok árát majd be akarják hozni az autós iskolák. A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint a szimulátor csak választható, a fenntartása ugyanakkor jóval kedvezőbb, mint egy autóé.

Elég lesz itt az adónemváltás is, meg azt elviselni, nem pedig az, hogy tovább növeljük az autósiskolák, az oktatók adminisztrációs terheit, és úgymond cserébe nem adunk semmit, csak ha elrontja az iskola, vagy adott esetben az oktató, akkor megbüntetik az autósiskolát érte, és az oktatót is

– fogalmazott Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke az ATV-nek.