„A szombaton 11.18 perckor bejelentett üzemanyagárral kapcsolatos közlések és a kormányrendelet szövege súlyos ellentmondásban áll!” – írja Facebook-bejegyzésében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Az ellentmondás a kormányrendeleten belül is fennáll. A problémát az „üzembentartó” kifejezés okozza, amit a Kormányinfón élőszóban és az azt követő facebook közlésekben is magántulajdonú gépjárműként magyaráztak – taglalja az MKOE.

Valójában a rendeletben sem az szerepel, hogy természetes személy üzembentartó esetén jár a 480 forintos üzemanyagár. A rendeletben „nem természetes személy által üzemeltetett” fordulat szerepel, ez azonban egy köznapi kifejezés, elég sok mindent lehet érteni alatta. A rendeletet tovább olvasva azt láthatjuk, hogy a benzinkút üzemeltetője a gépjármű üzembentartóját ellenőrizheti.

„A fentiek alapján haladéktalanul tisztázni kell, hogy melyik jármű esetében áll fenn továbbra is a 480 forintos üzemanyagár!” – írják a posztban.

Simán előfordulhat, hogy az autó tulajdonosa egy cég, de az üzembentartója magánszemély (és fordítva). A kormányinfón élőben és a kormányzati Facebook-posztokban is azt írják, magántulajdonú gépjárművek maradnak kedvezményezettek. A rendeletben ehhez képest egy helyen azt írják, „nem magánszemély által üzemeltetett” autók esnek ki a körből. Egy másik ponton pedig úgy fogalmaznak, az üzemanyag töltő állomás üzemeltetője a gépjármű „üzembentartóját” ellenőrizheti. A rendeletnek igenis tisztáznia kellene, hogy tulajdonosra vagy üzembentartóra vonatkozik-e.