A Volvo mintegy 1,2 milliárd eurós, átszámítva több mint 480 milliárd forintos beruházással új üzemet épít Szlovákiában elektromos autók gyártására – jelentette be a kínai Geely csoporthoz tartozó svéd autógyártó.

Az ország keleti részén, a magyar határ közelében fekvő Kassán épülő új gyár éves termelési kapacitása 250 ezer tisztán elektromos meghajtású jármű lesz, és a tervek szerint 2026-ban kezdi meg a termelést. Az építkezés a tervek szerint jövőre kezdődik meg. A Volvo közleménye szerint a telephely kiépítettsége lehetővé teszi majd a későbbi kapacitásbővítéseket is.     

A Volvo szlovákiai üzeme több ezer munkahelyet teremt a régióban. A svéd márka közel hatvan év óta először létesít új üzemet és a kassai lesz a harmadik európai gyára a svédországi és a belgiumi után.

„A terjeszkedés Európában, a legnagyobb értékesítési régiónkban az elektromobilitásra való átállás és a folyamatos növekedés kulcsfontosságú feltétele” – mondta Jim Rowan vezérigazgató egy nyilatkozatában.

A márka célja, hogy az évtized közepére elérje az évi 1,2 millió autó eladását, amit az Európára, az Egyesült Államokra és Ázsiára kiterjedő globális gyártási infrastruktúrával kíván megvalósítani. A Volvo Cars tavalyi termelése az előző évihez képest 5,6%-kal, közel 700 ezer autóra nőtt, amelynek 27!%-a volt teljesen elektromos vagy plug-in hibrid.