A benzin és gázolaj árát gallononként (3,78 liter) tíz dollárcenttel csökkentik – jelentette be az államfő egy rádió- és televízió-beszédében. A lépéssel a gázolaj ára gallononként 1,80 dollárra (684 forint), a benziné pedig 2,45 dollárra (931 forint) csökken, miközben a tiltakozások élén álló, nagyhatalmú Conaie nevű őslakoscsoport az üzemanyagárak 1,50 és 2,10 dollárra történő csökkentését követelte.

Kevesebb, mint egy év alatt a gázolaj ára 90 százalékkal (1,90 dollárra), a benziné pedig 46 százalékkal (2,55 dollárra) emelkedett. Lasso elnök néhány órával azután jelentette be az üzemanyagár csökkentését, hogy a parlamentben újraindult az esetleges alkotmányos vádemeléséről szóló vita.

A tüntetések június 13-i kezdete óta az erőszakos cselekményeknek hat halálos áldozata és több tucatnyi sebesültje van. A főváros, Quito nagyrészt megbénult, számos útlezárás akadályozza a bejutást a városba. A tüntetők a múlt héten kétszer is megpróbáltak behatolni a nemzetgyűlés épületébe, de a rendőrség visszaszorította őket. Az ország 24 tartományából 19-ben folytatódnak az útlezárások és a blokádok. Quitóban az árak az egekbe szöktek, és számos piac zárva maradt.

A Rafael Correa volt szocialista államfőt (2007-2017) támogató képviselők kérésére az egykamarás parlament szombat este óta vizsgálja a Lasso elleni vádemelési kérelmet, akit az ellenzéki képviselők az országot megrázó “súlyos politikai válságért” okolnak.

A vitákat szombat este felfüggesztették, majd késő délután videokonferencia keretében folytatták. A 137 szavazatból 92 szükséges a vádemelési eljárás elfogadásához, míg az ellenzéknek többsége van, de a képviselőházon belül megosztott.

Az ecuadori olajtermelés “kritikus szinten” van, és 48 órán belül leáll, ha a tüntetések és a blokádok folytatódnak – közölte vasárnap az energiaügyi minisztérium, utalva arra, hogy a termelés már a normális szint 50 százalékára csökkent. Az Amazonas menti tartományokban kitermelt kőolaj az ország fő exportcikke. A gazdasági veszteségek összességében mintegy 500 millió dollárra rúgnak – jelentette ki Julio José Prado gazdasági és külkereskedelmi miniszter hétfőn.