Komoly baj van, a pilótám beszámíthatatlanná vált, én pedig nem tudok repülőgépet vezetni – szólalt meg a rádió a floridai Palm Beach nemzetközi repülőterének irányítótornyában tegnap délután.

Az utas képtelen volt megmondani, merre repülnek, egyedül azt tudta, hogy látja maga alatt a floridai partszakaszt. A légi irányítók ekkor arra kérték, hogy tartsa vízszintesen a repülőgépet, és kövesse a tengerpart vonalát. Mint később kiderült, ekkor nagyjából 110 kilométernyire volt a repülőtértől.

Amikor a torony végre megpillantotta a kisgépet – egy tizennégy személyes Cessna Caravant –, mintegy 40 kilométerre volt a repülőtértől. A gép a szakemberek és az utas sikeres együttműködésének köszönhetően biztonságosan földet ért.

A pilóta kidőlt, egy utas landolt a repülőgéppel 1
A pilóta kidőlt, egy utas landolt a repülőgéppel 2

A pilóta kidőlt, egy utas landolt a repülőgéppel

A pilóta kidőlt, egy utas landolt a repülőgéppel

A pilóta kidőlt, egy utas landolt a repülőgéppel 5
A pilóta kidőlt, egy utas landolt a repülőgéppel 6
Fotó megosztása:

A híradásokból nem derül ki, hogy pontosan hogyan sikerült az utasnak átadni a leszálláshoz szükséges információkat, de annyit elárultak, hogy a civil mindvégig megőrizte hidegvérét, és pontosan végrehajtott minden utasítást.  

Szakértők szerint soha nem fordult még elő, hogy egy ekkora géppel landoljon egy teljesen rutintalan személy.

A 11,5 méter hosszú, 15,9 méter szárnyfesztávolságú Cessna Caravan akár 14 fő szállítására alkalmas. Az egy darab 675 lóerős, turbólégcsavaros hajtóművel 186 csomós (344 km/óra) utazósebességet tud elérni, hatótávolsága mintegy 1900 kilométer, leszállásához minimum 495 méterre van szükség.