Egy nyolcéves indiai csodagyerek festményét és egy dubaji kollektíva sci-fi ihletésű, geometrikus kompozícióját vitte fel egy márkajelzéseitől megfosztott autóra a svéd ABB Robotics új generációs fényezőrobotja.

A PixelPaint technológiát alkalmazó IRB 5500-as robot 1000 (igen, ezer) fúvókával viszi fel a felületre a rendkívül apró (20-50 mikron átmérőjű) festékcseppeket. A folyamat veszteségmentes, azaz a festék 100%-a a kijelölt felületre kerül. Másodpercenként ezer ilyen csepp landol a felületen – az itt látható, bonyolult alakzatok félóra alatt elkészültek.

Robot firkált össze egy autót 1
Robot firkált össze egy autót 2

Robot firkált össze egy autót

Robot firkált össze egy autót 9
Robot firkált össze egy autót 10
Robot firkált össze egy autót 11
Robot firkált össze egy autót 12
Robot firkált össze egy autót 13
Robot firkált össze egy autót 14
Fotó megosztása:

Mivel a robot nagyon kis távolságból, rendkívüli pontossággal dolgozik,  nem szükséges maszkolni azokat a területeket, amelyeket nem akarunk lefesteni, vagy más színűre szeretnénk – csak ezzel felére csökkenthető a fényezés időigénye. A többszínű fényezés is megvalósítható egyetlen menetben, ami tovább csökkenti az időt, márpedig az idő az autóiparban is pénz.

Az új megoldás emellett környezetbarát is, hiszen nincs festékhulladék, csökken a vízigény és a légszennyeződés.

Robot firkált össze egy autót 15

Hogy még környezettudatosabb legyen a bemutató, az ABB egy vízkáros, azaz javíthatatlan, de teljesen ép karosszériájú Volkswagen szabadidőjárművet hasznosított újra festővászonként.

Alább videón nézheted meg, hogyan dolgozik a robot. Ha nem indul el magától a film, kattints a képre!

a videó a hirdetés után indul