Németországban drágult leginkább a dízel az EU-ban az ukrajnai háború kezdete óta, már majdnem 800 forintot (2,075 eurót) kell fizetni érte literenként, a benzinnél pedig csak Ausztriában regisztráltak nagyobb áremelkedést egy vasárnap ismertetett kimutatás szerint – írja az MTI.

A szövetségi statisztikai hivatalban (Destatis) összeállított statisztika szerint február 21-e (három nappal a háború kitörése előtt) és április 25-e között 38 centtel, átszámítva 144 forinttal emelkedett a dízel literenkénti ára a németországi töltőállomásoknál. A 95-ös benzin 23 centtel (87 forint) drágult ugyanebben az időszakban, átlagára szerdán 2,002 euró (765 forint) volt.

A dízel esetében Németország Svédországgal és Lettországgal áll együtt az első helyen, ezekben az EU-s tagállamokban is 38 cent volt a növekedés az Európai Bizottság adataira támaszkodó kimutatás alapján. Franciaországban ezzel szemben a gázolaj literjének ára csak 17 centtel, Olaszországban pedig mindössze öt centtel emelkedett.

A benzinnél Ausztria az első, ahol egy centtel nagyobb, 24 centes áremelkedést regisztráltak. Magyarországon viszont 6 centtel, Olaszországban pedig 8 centtel olcsóbb lett a benzin a vizsgált időszakban, Oroszország Ukrajna elleni háborújának első két hónapjában – emelte ki a Berliner Morgenpost című lap a hírportálján közölt összeállításban.

A kormány június 1-től három hónapra az EU-s szabályok által biztosított mozgásteret kihasználva a lehető legalacsonyabbra csökkenti az üzemanyagok árára rakodó adóterhet, miután a benzin és a dízel ára az idén lépte át először a literenkénti 2 eurós határt – tavaly tavasszal még 1,30-1,40 euró körül volt.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, a lakosság azonban ezt áttételesen érzi az árak növekedésében a 480 forintos hatósági küszöb miatt. Anélkül – a pénteki áremelés után – egy liter benzin átlagosan 622, a gázolaj literje pedig 708 forintba kerülne a kutakon.