Pénteken Magyarországon startol az országúti kerékpársport egyik legjelentősebb körversenye, a Giro d’Italia. A háromnapos esemény ideje alatt a verseny útvonalán több órányi teljes útlezárásokra számíthatnak a közlekedők.

Május 6-án, pénteken a Budapest-Székesfehérvár-Visegrád útvonalon, május 7-én, szombaton Budapest belvárosában, míg május 8-án a Kaposvár-Nagykanizsa-Balatonfüred útvonalon. A verseny előírásai szerint a kerékpárosok érkezése előtt közel három órával már le kell zárni az érintett szakaszokat, ezért azt kérik az autósoktól, hogy aki teheti, kerülje el a verseny útvonalának térségét.

A szurkolói helyszínek, pontos útvonalak és a lezárások tervezett ideje elérhető az esemény hivatalos weboldalán.

A Magyar Közút továbbá az alábbi fontos részletekre hívja fel az esemény kapcsán a közlekedők figyelmét:

  • Visegrádon a befutó helyszínét csak gyalogosan lehet megközelíteni, ami a komptól számítva egy órát is igénybe vehet. Részletes tájékoztató Visegrád weboldalán.
  • A 71-es főúti versenyszakaszokat érdemes a Balatoni Bringakörön megközelíteni.
  • Pénteken Budapestről Dunaújváros, illetve Székesfehérvár, valamint Szentendre irányában a szokásosnál is nagyobb torlódásra kell számítani. Ezen a napon az M0-s autóút déli szakaszán egyes csomóponti ágakat is lezárnak, ami szintén torlódást okozhat.
  • Budapestről Nagymarosra különvonat közlekedik pénteken, ahonnan komp viszi át a nézőket Visegrádra. A komp gépjárműveket nem szállít a befutót megelőző időszakban. Tihanyba vasárnap a komp szintén csak nézőket szállít a versenyt megelőzően.
  • Pénteken Budapesten a verseny útvonalán már 10 órától megkezdődnek az útlezárások. Részletes információk ebben a cikkünkben.
  • Vasárnap Kaposváron a verseny útvonalán már 10 órától megkezdődnek az útlezárások. Részletes tájékoztató Kaposvár weboldalán.
  • A balatonfüredi befutó miatt több útszakaszt is lezárnak. Részletes tájékoztató Balatonfüred weboldalán.
  • A lezárások idején az M1-es és M7-es autópálya egyes szakaszai terelőútként is üzemelnek.