Finoman fogalmazva is szimbolikus összegért, mindössze egyetlen rubelért, átszámítva kevesebb mint öt forintért vásárolta meg a Renault 68 százalékos részesedését a Ladát gyártó AvtoVAZ-ban a NAMI orosz autóipari kutatóintézet – adta hírül a Reuters. Az intézményt több mint egy évszázaddal ezelőtt alapították, azóta Oroszország vezető tudományos szervezetévé nőtte ki magát az autóiparban. Fejlesztési tevékenységein felül több modell tervezéséért és gyártásáért is felelt a NAMI.

Először az orosz hírügynökség számolt be az üzletről, ugyanakkor Denisz Manturov kereskedelmi miniszter megerősítette, hogy a Renault öt-hat éven belül visszavásárolhatja részvényeit, de egy rubelnél lényegesen magasabb áron. A megállapodáson túl bejelentették azt is, hogy eladta moszkvai üzemét a Renault a fővárosi önkormányzatnak – igaz, működését már egy hónappal korábban felfüggesztették. Miután február 24-én kirobbant az orosz–ukrán háború, a francia autógyártóval együtt több mint 750 vállalat függesztette fel oroszországi működését.

A Renault 2008-ban vásárolta be magát az AvtoVAZ-ba: a francia gyártó eleinte a részvények 25 százalékát vásárolta meg, több mint egymilliárd dolláros vételáron, ami mai árfolyamán közel 360 milliárd forintnak felelne meg. A következő években a Renault folyamatosan növelte résztulajdonát az orosz vállalatban, a többségi tulajdonrészre 2017-ben tett szert.

A Reuters megkeresésére sem a Renault, sem pedig az abban 15 százalékos részesedéssel bíró francia kormány nem kommentálta az értesüléseket.