Márciustól szeptemberig vizsgálja a fogyasztóvédelmi rendelkezések betartását a használtautó-kereskedésekben a szakhatóság. Az ellenőrzések a fogyasztói panaszokban is jelzett problémák feltérképezését szolgálják, a tájékoztatási kötelezettségek megfelelő teljesülését kérik számon – jelentette be pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az egyik megyei kormányhivatal az akció részeként a hazai hatósági gyakorlatban először egy komplett gépkocsit próbavásárol majd.

A tavalyi hasonló akcióban országszerte csaknem kétszáz kereskedést ellenőrzött a fogyasztóvédelem, és a vállalkozások felénél jogsértést tapasztalt. A leggyakrabban a vásárlók könyvét nem találták, a termékek és szolgáltatások árainak feltüntetésében tártak fel hiányosságokat. Visszatérő mulasztásnak bizonyult, hogy a használt autók szavatossági idejét félrevezető módon az előírtnál rövidebb időben jelölte meg a kereskedő.

A használt autókra jogszabály szerint kötelezően nem jár, de egyes cégek önként vállalhatnak jótállást.

A kereskedőnek azonban minden esetben legalább egy év szavatosságot kell biztosítania a gépkocsikra. Az idei év elejétől ráadásul a korábbi fél év helyett egy teljes évig a vevőnek nincs bizonyítási kötelezettsége.

Ha mentesülni akar a felelősség, a javítás költségeinek viselése alól, a szavatossági időszakban a kereskedésnek kell bizonyítania, hogy a hiba a jármű átadása után keletkezett.

A gyakorlatban előfordul, hogy kereskedő telephelyén lévő használt autó a bizományos értékesítés miatt egy magánszemélyé, az adásvétel így két magánszemély között jön létre. Ebben az esetben az eladó szavatolja, hogy a gépkocsi a vásárláskor megfelelt az adott márkájú, típusú, korú, futásteljesítményű járművel szemben támasztható követelményeknek. Probléma esetén a vevőnek kell bizonyítania, hogy az általa egy éven belül észlelt hiba, vagy annak oka már az autó átvételekor is fennállt.

A használt autó átadás-átvételekor rendszerint rögzítik a gépkocsi állapotát: ha bejegyzik, hogy például rossz a váltó, emiatt utólag már nem emelhető kifogás. Ha magánszemély eladóval nem tudunk megegyezni, az igény csak bírósági úton érvényesíthető. Kereskedőtől vásárlás esetén a vevő az egyszerűbb, gyorsabb és ingyenes békéltető testületi eljárást is választhatja egyedi ügye megoldása érdekében.

Ha használtan veszünk autót, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes megbízható helyről, a jármű előzetes bevizsgálása után és előéletének ismeretében vásárolnunk

– mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy bár külön költséggel jár, számos későbbi probléma elkerülését segíti, ha a kocsit független szervizben alaposan átnézetjük.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiszemelt autó életútjának lényeges adatait már több mint három éve nyilvános adatbázisból, ingyen, elektronikus úton le lehet kérdezni. A veszélyhelyzeti intézkedések következtében sok autó műszaki vizsgáját hamarosan meg kell újítani, ezt célszerű lehet az eladótól elvárni.