Márciusban 12 830 használt személyautót regisztráltak Magyarországon, a februárinál 8, a tavaly márciusinál 22 százalékkal többet; a koronavírus-járvány kitörése, 2020 februárja óta nem volt ekkora forgalom a használt autók importjában – közölte a DataHouse adatai alapján a JóAutók.hu az MTI-vel.

A használtautó-behozatal felfutásának okának egyértelműen az újautó-kínálat visszaesését nevezte meg Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Az orosz-ukrán háború közvetett hatásai miatt tovább súlyosbodó alkatrész- és segédanyaghiány ugyanis márciusban általában tovább növelte a várakozási időt a márkakereskedéseknél, így a kereslet egy része a gyorsabban elérhető használt autók piacán jelenik meg.

A használt autók importját pedig még a gyengülő forintárfolyam sem tudta visszafogni az adatok szerint.

A JóAutók.hu szerint az első negyedévben behozott használt személyautók több mint 30 százalékát három márka, a Volkswagen, az Opel és a Ford adja. A behozott autók csaknem fele, 48 százaléka az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriába sorolható, szemben a járvány kitörése előtti 42 százalékkal.

Az újautó-eladásoknál jelentkező problémák legkorábban az év második felében enyhülnek majd érezhetően, a hirdetési portál előrejelzése szerint ezért az importált használt autók mennyisége az év nagy részében magas szinten marad. Így idén várhatóan 140 ezernél is több használt autó érkezik majd az országba a tavalyi 132 200 után.

2022 első három hónapjában 35 313 használt import autót regisztráltak, 14 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 28 690 volt, ami csaknem 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.