Korábban ismertetett karbonsemlegességi terveiben a Nissan már utalt arra, hogy közöttük szerepel a szilárdtest-akkumulátorok bevetése, majd pénteken bejelentette a márka, hogy 2024-től kísérleti gyártósort hoz létre yokohamai üzemében. Hosszabb távon abban reménykednek a japánok, hogy 2028-ban már elő tudnak rukkolni első olyan villanyautójukkal, amit szilárdtest-akkumulátorok működtetnek.

Mik azok a szilárdtest-akkumlátorok?

Manapság még a lítium-ion akkumulátorok a legelterjedtebbek, de nemcsak az autóiparban, hanem például a számítástechnikában is. Ezekben az elektrolit folyékony vagy gél formában van jelen, ellenben a szilárdtest-akkumulátorokkal, melyekben az elektródák vezetéséről egy kerámiaalapú elektrolit gondoskodik.

Fontos erényük, hogy szinte teljesen biztonságosak, miközben a lítium-ionos akkumulátorokban a folyékony elektrolit gyulladás-, illetve robbanásveszélyes, mint azt korábban megírtuk.

Prototípusok segítségével tanulmányoznák a szilárdtest-akkumulátorok csínját-bínját, emellett a sorozatgyártás kérdésével is átfogóan foglalkoznának. A Nissan számításai szerint az egyelőre költségesnek tartott technológia ára kWh-ként akár 75 dollárra is csökkenhet 2028-ra, ezt követően pedig a 65 dolláros szint válhat elérhetővé, amivel költségek szempontjából már a benzinmotoros járművekkel vetekedne.

A szilárdtest-akkumulátároktól a villanyautózás még gyorsabb elterjedését várnák: ugyanis annak köszönhetően, hogy energiasűrűségük kétszer akkora, mint lítium-ionos társaiké, lényegesen rövidebb ideig tartana feltölteni. Ezért a Nissan arra számít, az új akkumulátorfajta idővel a kishaszonjárművek piacára is betör.

a videó a hirdetés után indul

Nakaguro Kunio, a kutatásért és fejlesztésért felelős ügyvezető alelnök megerősítette, a jövőben is együtt fog dolgozni a cég kutatás-fejlesztési és gyártási részlege, hogy felgyorsítsák a prototípusüzem kialakítását és a szilárdtest-akkumulátorok gyakorlati alkalmazását.

Közismert a szilárdtest-akkumulátorokról, hogy látnak ugyan fantáziát benne, mégsem sikerült érdemi áttörést elérni azokkal az elmúlt évtizedben. Számos gyártó dolgozik már a több szempontból is gyerekcipőben járó technológián, a legtovább viszont a Toyota jutott, mely a Miraival már utcán is tesztelte azt. A témát részletesen az alábbi cikkben jártuk körbe: