Váratlan üzenet jelent meg egy Audi Q4 infotainment rendszerének kijelzőjén, miután tulajdonosa egy olyan funkcióhoz tartozó gombot nyomott meg a műszerfalon, amire korábban nem fizetett elő. Egy, a Redditen megjelent felvétel alapján a következő „meglepetés” fogadta:

Ezt a funkciót nem vásárolták meg.

Tudni kell, hogy a háromzónás klímaberendezés szinkronizációs kapcsolójáról van szó – maga a rendszer az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban része az alapfelszereltségnek, Dániában viszont, ahol a tulajdonos is él, nem. Az északi országban ez 5118 dán koronába, vagyis több mint 250 ezer forintba kerül.

A tulajdonos úgy döntött, nem él ezzel az opcióval, arra viszont a legkevésbé sem számított, hogy ilyen üzenet fogadja majd. A megoldás amiatt is különös, mert régebben az volt az ilyenkor bevett eljárás, hogy a gombot egyszerűen nem helyezték be az autóba, ám manapság egyszerűbb és olcsóbb megoldásnak tűnik „szoftveres” úton megoldani ezt.

Mivelhogy ő rendelte a járművet, a tulajdonos tudta, hogy nem elérhető számára a funkció. „Az üres gombok nem durvák. Egy ilyen üzenet viszont arra emlékeztet, hogy csóró vagyok” – írta az ingolstadti gyártó húzásáról. A Carscoops meglátása szerint többféleképpen is meg lehetett volna előzni ezt a kényelmetlen helyzet, például egy finomabban megfogalmazott „hibaüzenettel”.

A lap szerint üzletpolitikai szempontból sem előnyös az üzenet jelenlegi szövegezése, mert így a tulajdonos aligha kap kedvet ahhoz, hogy ekkora tételben költsön még az autójára. Pedig valószínű, hogy ebben az esetben ugyancsak szoftveresen megoldható lenne a funkció elérhetővé tétele, mivel van már annyira modern a Q4 e-tron.