A vonatkozó szabályozás alapján Magyarországon az úthasználati jogosultságot alapvetően a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni. De van egy kiskapu: a 60 perces türelmi idő többek között azoknak a jóhiszemű úthasználóknak jelent segítséget, akik véletlenül tévednek fel a fizetős autópályákra, autóutakra, eltévesztik megyei e-matricájuk határát, vagy – mivel ritkábban használják a díjköteles szakaszokat – egyszerűen megfeledkeznek az e-matrica-vásárlás szükségességéről.

A szabálynak köszönhetően a közlekedőknek a díjköteles útra való felhajtást követően még 60 perc áll a rendelkezésükre a jogosultság megvásárlására, így elkerülhető, hogy az úthasználónak pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezzen.

A 60 perces türelmi időt 2018 januárjában vezették be. Már abban az évben több mint 650 ezer, 2019-ben bő 610 ezer, 2020-ban majdnem 430 ezer, tavaly pedig ismét valamivel több mint 600 ezer közlekedő tudott élni – akár többször is – a lehetőséggel. Bevezetése óta közel hárommillió alkalommal vásároltak utólag, de 60 percen belül autópálya-matricát az autósok – írta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

A legtöbben az adott évben mindössze egy alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel. Éves szinten nagyjából 100 ezer olyan autó van, amelyre egynél több alkalommal történt utólagos vásárlás. Olyanok is akadnak, akik rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel: 2018-ban egy német, 2019-ben egy román, 2020-ban és 2021-ben pedig egy-egy magyar felségjelzésű jármű volt a rekorder, előbbi kettőre 23 és 24, utóbbi kettőre pedig 21 és 22 esetben történt utólagosan, szabályosan, 60 percen belül e-matrica-vásárlás.