A közelmúltban egy nagyon is komoly holdjáróban, majd egy teljességgel komolytalan levesszállító szerkezetben vizsgázott a Nissan új összkerékhajtási rendszere. Az e-4ORCE technológia lényege, hogy a tengelyenként elhelyezett egy-egy villanymotor által kifejtett nyomatékot nemcsak a szükséges vonóerő függvényében szabályozzák, hanem fékezéskor is úgy adagolják az erőt, hogy az autó billenés és bólintás nélkül lassuljon, egészen a teljes megállásig.

a videó a hirdetés után indul

A szelektív nyomatékkifejtés persze nemcsak a hossztengely mentén, de keresztirányban is működik, kompenzálva az eltérő tapadású felületekből adódó, folyamatosan változó erőátviteli igényt. Ezt a képességet most egy másik módon: rádió-távirányítású modellautóval demonstrálja a Nissan.

Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 1
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 2

Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan

Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 13
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 14
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 15
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 16
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 17
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 18
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 19
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 20
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 21
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 22
Fotó megosztása:

A Nissan Ariya stilizált karosszériájába bújtatott kisautót egy olyan, nyolcas alakú pályán kergették körbe, ahol mindig eltérő tapadási együtthatójú felületeken haladt. Az e-4ORCE a villanymotorok teljesítményének szabályozása mellett a klasszikus menetstabilizáló funkciót is beveti, méghozzá szelektíven.

Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 23
Játékautóvá zsugorította új zászlóshajóját a Nissan 24

A nagy különbség a szériagyártású Ariya és az e-4ORCE RC modellautó között, hogy az utóbbi minden egyes kerekét külön-külön villanymotor hajtja, a mérnökök azonban az Ariyához kifejlesztett technológiákat adaptálták a vezérlésükhöz. Hogy az élmény még közelebb álljon a valódi autó vezetéséhez, a modellautót egy szimulátorból lehet irányítani, kormánnyal, pedálokkal és (bedőlő) üléssel; a vezető előtt elhelyezett képernyőn pedig megjelenik az autón elhelyezett kamera képe – egyszóval tökéletes az illúzió.

a videó a hirdetés után indul