A hamarosan piacra lépő Nissan Ariya fejlesztői maximálisan kiaknázták a két villanymotoros összkerékhajtási rendszerekben elméletileg rejlő lehetőségeket.

A e-4ORCE névre keresztelt hajtástechnológia lényege, hogy nem csak a hajtóerőt, hanem a villanymotor által kifejtett lassító erőt is tengelyenként szabályozza a vezérlés, így megelőzve a karosszéria elinduláskor és megálláskor jelentkező, hosszirányú bólintását, illetve ágaskodását. Az így elért, billegésmentes haladás hatékonyan csillapítja az autós rosszullétet, így komfortosabb, pihentetőbb utazást tesz lehetővé.

Az a jó autó, amiben nem borul ki a leves 1

A rendszer működését élőben nehéz volna demonstrálni, ezért a Nissan egy érdekes szemléltető eszközt készített: egy tálca méretű önjáró alvázat, amelynek két villanymotorja ugyanúgy nem engedi hintázni a járművet, mint az Ariya hajtáslánca. Ezt a tálcát pedig éttermi szolgálatra fogták be: a szakács ezen küldi ki vendégeinek a japán tésztalevest, a ráment.

A videó vicces, nagyon japán, viszont jól elmagyarázza, hogy mit csinál jobban a Nissan e-4ORCE rendszere. Alább te is megnézheted: ha nem indul magától a videó, kattints a képre!

a videó a hirdetés után indul