Miután több magyarországi kúton elfogyott az üzemanyag, elindult egy vásárlási roham, pedig hiány nincs, legfeljebb átmeneti logisztikai problémákról lehet beszélni. A katasztrófavédelem szóvivője tisztázta, milyen szabályok vonatkoznak az üzemanyagok otthoni tárolására, szigorú előírásokat kell betartani.

A benzin és a gázolaj csak jól zárható edényben tárolható, ami ellenáll a folyadék hatásának. Talán nem közismert, hogy ötliteresnél nagyobb kannába benzint elvileg csak akkor adhatnának ki a töltőállomáson, ha olyan tartályba kerül, ami elektrosztatikus feltöltődés ellen védett – írta a Hvg.hu.

A katasztrófavédelem szóvivője azt is tanácsolja, hogy kannába tankolás esetén a kiöntőnyílás mindig felfelé álljon, rögzíteni kell az edényeket, hogy egy esetleges balesetnél se boruljanak el, vagy ne sérüljenek meg, az üzemanyag ne szabaduljon ki, ne okozzon tüzet.

Az üzemanyagok tárolását alapvetően az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, de a benzin például fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyesnek számít, míg a gázolaj mérsékelten veszélyes ilyen szempontból. Mindez a legálisan tárolható mennyiségeket erősen befolyásolja.

Társasházi lakásban maximum 10 liter benzint lehet raktározni emiatt, és legfeljebb 30 liter “mérsékelten tűzveszélyes” gázolajat. Családi házban legfeljebb 20 liter benzin tárolható a szabályok szerint, maximum 20 literes kannákban, és összesen legfeljebb 60 liter gázolaj. Érdekes még gyakorlati szempontból a gépkocsitároló, ahol legfeljebb 5 litert lehet raktározni, a fűnyírók és egyéb motoros eszközök használatához is.